Volledig scherm
Het Abdijplein, met het provinciehuis, in Middelburg. © Indra Paasse

Zeeland voert druk op Den Haag op

MIDDELBURG - De provincie voert de druk op het kabinet om Zeeland te hulp te schieten verder op. Vrijdag is een brief gestuurd aan minister Henk Kamp (Economische Zaken), met opnieuw de vraag om 20 miljoen euro voor een bèta college en 25 miljoen voor een Zeelandfonds.

Dinsdag debatteert de Kamer weer over economische steun aan Zeeland. Bij het eerste debat, anderhalve week geleden, zei Kamp dat hij wel iets wil doen als de provincie met concrete projecten komt. Het bèta college, een tweede university college maar dan gericht op techniek, is heel concreet, betoogt het dagelijks provinciebestuur nu. Er is een business plan en de regio wil er 25 miljoen euro in steken. Ook is een concreet voorstel bijgevoegd voor een ontwikkelingsfonds voor Zeeland. Daarvoor heeft de provincie al 25 miljoen euro vrijgemaakt.

Het provinciebestuur geeft aan dat de problemen bij de sanering van Thermphos mogelijk zelfs in de weg staan dat Zeeland meebetaalt aan een oplossing voor de kerncentrale. Dat is tot nu toe de enige kwestie waarbij Kamp bereid lijkt de helpende hand te bieden.