Volledig scherm
Regenboogvlag

Zeeland tiende Regenboogprovincie, na spannend debat

MIDDELBURG - Zeeland wordt de tiende Regenboogprovincie van Nederland. Een meerderheid van Provinciale Staten wil daarmee een signaal afgeven tegen de discriminatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Het voorstel van GroenLinks verdeelde de Staten. Tobias van Gendt somde een hele reeks van minderheden op en zei dat de VVD als liberale partij vanuit het gelijkheidsbeginsel tegen een voorstel zou stemmen dat één groep voortrekt. Ook François Babijn vond dat iedereen gelijk moet worden behandeld. Harold van de Velde (SGP) wilde niet één doelgroep met problemen eruit lichten, boven bijvoorbeeld slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling. Mark Faasse (Zeeland Lokaal) zette vraagtekens bij de kosten van het voorstel.

Jan Henk Verburg (ChristenUnie) had al aangekondigd met een bredere motie tegen discriminatie te komen. Tijdens het debat liet hij blijken dat hij er problemen mee had dat de motie van GroenLinks uit de koker komt van homobelangenorganisatie COC. ,,Die zijn redelijk dwingend in hoe je moet denken." Verburg was bang dat het COC de voorlichting op scholen zou gaan verzorgen en daarbij te weinig respect zou hebben voor het standpunt van christelijke scholen over homoseksualiteit.

'Hogelijk verbaasd'

Dat werd tegengesproken door Anita Pijpelijk (PvdA), die als onderwijzers op een christelijke school het tegendeel had ervaren. Gerwi Temmink (GL), de indiener van de motie, 'verbaasde zich hogelijk', dat nu ineens over doelgroepen werd gesproken, terwijl er zo vaak voorstellen over steun aan alleen vissers, boeren of natuurbeschermers aan de orde zijn. 

De emotioneelste bijdrage kwam van Rutger Schonis (D66), die aangaf zelf tot de doelgroep LHBT te horen. Hij reageerde onder meer op het antwoord van gedeputeerde Harry van der Maas, die zei dat het vraagstuk van discriminatie van LHBT'ers niet hoort tot de kerntaken van de provincie. Schonis: ,,Ik maak deel uit van de groep LHBT. Het heeft bij mij 35 jaar geduurd voor ik uit de kast kwam. Ik heb het er moeilijk mee dat veel partijen dit nu beschouwen als een soort kerntakendiscussie. We kunnen hiermee als Zeeland een signaal afgeven dat het hier oké is als je bent wie je bent."

In hoeverre dat de meningsvorming deed kantelen, was niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk stemden D66, GroenLinks, PvdA, SP, 50Plus, CDA en CU voor de Regenboogprovincie. Eerder deden negen andere provincies dat. In Friesland is het voorstel afgewezen. In Utrecht is nog geen besluit genomen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 1. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.
 2. Een feestje met een zwart randje in Kwadendamme: ‘Het voelt een beetje alsof alles voor niets is geweest’
  PREMIUM
  VIDEO

  Een feestje met een zwart randje in Kwadendam­me: ‘Het voelt een beetje alsof alles voor niets is geweest’

  KWADENDAMME - Naar dat ene moment kijken ze maanden uit. Het publiek in rijen langs de kant. Laten zien waar je vanaf elluf-elluf aan hebt gewerkt. Maar De Pikpot moest het zaterdag voor het eerst in de geschiedenis zonder carnavalsoptocht stellen. En geeft gemengde gevoelens. ,,Achteraf had het makkelijk gekund”, zegt Gert van de Plasse van bouwclub De Puut’n. ,,Zo hard waait het niet.”