Volledig scherm
Het UWV-kantoor in Goes. © Eldridge Pentury

Zeeland schreeuwt om personeel: recordkrapte op Zeeuwse arbeidsmarkt

UpdateVLISSINGEN - De Zeeuwse arbeidsmarkt schreeuwt om personeel. Als enige provincie had Zeeland in het tweede kwartaal van dit jaar te maken met een recordkrapte in meer dan de helft van de beroepsklassen. 

Dat meldt het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie is sprake van een ‘zeldzaam fenomeen’ wat zich sinds de introductie van de Spanningsindicator Arbeidsmarkt door UWV in 2016 slechts één keer eerder voordeed; ook in Zeeland, in het derde kwartaal van 2018. Horeca en toerisme profiteerden toen optimaal van het mooie nazomerseizoen, wat tot veel extra vacatures leidde. De krapte van dit jaar is echter van een hele andere orde, aldus het UWV. Die doet zich namelijk voor in zeven van de elf beroepsklassen. Onder meer dienstverlenende (horeca, schoonmaak), technische (bouw, metaal en industrie) en zorgberoepen kampen met ernstige krapte. In nog eens drie beroepsklassen kan de spanning getypeerd worden als ‘krap’. Alleen voor de creatieve en taalkundige beroepen waren vraag en aanbod verhoudingsgewijs met elkaar in evenwicht en kon gesproken worden van een gemiddelde spanning.

Woordvoerder Baptiste van Outryve van Roompot Vakanties, een van de grootste werkgevers van Zeeland, bevestigt op Twitter dat het lastig is om hier aan personeel te komen. 'We zijn voortdurend op zoek naar mensen en moeten daarom medewerkers uit andere regio's halen’, meldt hij. Dit voorjaar bleek dat het bedrijf met name moeite heeft om aan schoonmaakpersoneel te komen. Het had toen honderden vacatures voor die functie. 

WW-uitkeringen

Eind augustus telde Zeeland 3.800 lopende WW-uitkeringen. Dat was nagenoeg hetzelfde aantal als een maand eerder. Landelijk nam het aantal lopende WW-uitkeringen in dezelfde periode met een procent toe, tot 236.600 uitkeringen. Dit werd vooral veroorzaakt door een stijging vanuit de sector onderwijs, een gebruikelijke seizoenspiek en daarmee niet ongebruikelijk. 

Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal WW-uitkeringen in Zeeland met 20 procent. De landelijke afname was met 15 procent veel minder sterk dan in Zeeland. Het WW-percentage in augustus bedroeg in Zeeland 1,9 procent wat aanzienlijk lager was dan het landelijke WW-percentage van 2,6 procent in die maand.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement