Jochem Poot, een van de jongste molenaars in Zeeland.
Volledig scherm
PREMIUM
Jochem Poot, een van de jongste molenaars in Zeeland. © Rachel van Westen

Zeeland schreeuwt om nieuwe molenaars, maar dat ben je niet zomaar

HEINKENSZAND - Het is een machtig mooi zicht, de ronddraaiende wieken van een molen die aan de rand van een dorp statig boven alle huizen uittorent. Toch wordt dat beeld steeds zeldzamer. Zeeland heeft een schreeuwend gebrek aan molenaars. En het tekort dreigt alleen maar toe te nemen.

De 76 Zeeuwse molens worden hoofdzakelijk gedraaid door vrijwilligers en ook hier eist de vergrijzing zijn tol. Op dit moment telt Zeeland ongeveer 45 molenaars. Veel van hen zijn al aardig op leeftijd en hopen het stokje binnen een paar jaar over te dragen aan een opvolger. Er zitten zo’n vier a vijf serieuze kandidaten in opleiding, maar om alle Zeeuwse molens wekelijks te laten draaien heeft onze provincie binnen vijf tot tien jaar minimaal veertig nieuwe molenaars nodig. Die zijn lastig te vinden, want vrijwillig molenaar ben je niet zomaar. 

  1. In een omgeving tussen natuur en akkers is het alsof alles zijn normale gangetje gaat
    PREMIUM
    COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

    In een omgeving tussen natuur en akkers is het alsof alles zijn normale gangetje gaat

    In de vroege ochtend hang ik de klamme was op de draad. Mijn handen verkleumen langzaam. De wind bolt de witte lakens en snijdt door mijn te optimistisch gekozen voorjaarstrui. Ik ril. Een winddichte jas was meer op zijn plaats geweest. De zon is hier pas over een uurtje. Wanneer het lukt om een plekje zonder wind te vinden, is ‘ie al in staat om weldadig te warmen: echt terrasweer. Maar de terrassen zijn leeg, de stoelen gestapeld als wachters voor de deur. Dit keer niet wachtend op de zon, maar op het loslaten van de regels rond de afstand die we tot elkaar moeten bewaren. De meeste horeca-eigenaren zien de toekomst onzeker en met vrees tegemoet. Wie dit uit wil zingen, moet diepe zakken hebben. Ik prijs me gelukkig met een inkomen dat niet meteen is weggevallen.