Volledig scherm
De kerncentrale bij Borssele. © Lex de Meester

Zeeland roept Tweede Kamer te hulp

MIDDELBURG - Zeeland roept nogmaals de hulp van de Tweede Kamer in voor de problemen die zijn  ontstaan door Thermphos en de kerncentrale. Unaniem besloten Provinciale Staten daarvoor vrijdag de vaste commissie Economische Zaken - waarin veel nieuwe Kamerleden zitten - in Zeeland uit te nodigen.

Vrijdag stemden Provinciale Staten eerst in met het advies van de commissie Samsom over Thermphos. Voor de sanering van de voormalige fosforfabriek moet de provincie nog eens 27,7 miljoen euro uittrekken. Daarna werd de nieuwe aandeelhoudersstrategie van de PZEM met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen SP en GroenLinks waren daartegen.

Het energiebedrijf krijgt feitelijk de mogelijkheid te onderzoeken hoe het zichzelf kan opheffen. Verlieslatende onderdelen als de gascentrale en de biomassacentrale zouden kunnen worden verkocht, het Rijk zou zich moeten ontfermen over de kerncentrale - die jaarlijks miljoenen verlies maakt - en de aandelen van waterbedrijf Evides zouden ook kunnen worden verkocht, bij voorkeur aan de provincie en Zeeuwse gemeenten.

SP, GroenLinks en 50 Plus dienden een amendement in dat die aandelen alleen naar Zeeuwse overheden zouden moeten gaan, liefst voor niks. Dat laatste kan niet, omdat schuldeisers van het energiebedrijf dan het nakijken zouden hebben. Het amendement werd verworpen.

Bij een eventuele verkoop leveren de aandelen van Evides honderden miljoenen euro's op. De angst is dat die allemaal verdampen, net als de 900 miljoen die op de bank staan door de eerdere verkoop van bedrijfsonderdelen van de consumententak van het voormalige Delta aan EQT en het netwerkbedrijf aan Stedin. Zolang de energieprijzen laag blijven, wordt al dat geld opgeslokt door de verlieslatende kerncentrale.

Thermphos en de PZEM leggen de provincie lam, vinden de Staten. In navolging van het advies van oud-premier Jan Peter Balkenende wordt volop ingezet op de versterking van de economie, maar daarvoor is dus nauwelijks nog geld. Dat plaatje zal worden geschetst als de Kamerleden naar Zeeland komen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement