Volledig scherm
Europese vlag © Shutterstock

‘Zeeland profiteert bovengemiddeld van EU-geld’

MIDDELBURG - Uit Brussel komt gerekend per inwoner bovengemiddeld veel geld naar Zeeland. Voor de periode 2014-2020  hebben 346 projecten in Zeeland in totaal ruim 103 miljoen euro aan Europese bijdragen ontvangen, aldus Gedeputeerde Staten.

Het meeste Europese geld ging naar Zeeuws-Vlaanderen: 59 miljoen. Andere Zeeuwse regio's kregen 44 miljoen euro overgemaakt.

Bijna de helft van de Europese bijdrage aan Zeeuwse projecten, 49,2 miljoen was voor de categorie vervoer en (water)wegen. Naar milieu, landschap en natuur ging 17,5 miljoen en naar economie en innovatie 17 miljoen. Een andere grote post is onderwijs en arbeidsmarkt. De Europese Unie betaalde aan projecten in deze categorie 9,3 miljoen euro mee.  

De Europese programma's waaraan Zeeland meedoet blijven goed scoren, schrijft het college van GS aan Provinciale Staten. De stand van zaken is op 1 maart opgemaakt. Het bedrag kan zelf nog oplopen omdat een aantal aanvragen nog openstaan. 

Zeeland neemt met de twee andere zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg deel aan een programma dat de subsidiestromen vanuit de Europese Unie in de gaten houdt. De jongste rapportage laat zien dat steeds meer Zeeuwse bedrijven met succes aanvragen indienen. Zij kunnen daarbij gesteund worden door Economische Impuls Zeeland, netwerken voor kennis- en innovatie en Zeeuwse overheden. 

Volgens Gedeputeerde Staten is blijvende aandacht voor Europese steunprogramma's nodig. Daarbij is de samenwerking tussen de zuidelijke provincie en over de grens van belang, zo benadrukt het dagelijks provinciebestuur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement