Volledig scherm
Strand bij Dishoek. © Lex de Meester

Zeeland maakt zich op voor extreem warm weer: ‘Temperatuurrecords mogelijk’

pollVLISSINGEN - Zeeland kan zich gaan opmaken voor een paar extreem warme dagen. Tenminste, als we de weerbureaus mogen geloven. Records worden niet uitgesloten, een hittegolf lijkt een zekerheidje.

Poll

Ik zie op tegen de hitte

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
2281 stemmen

In het oosten van Brabant en Noord-Limburg worden de hoogste temperaturen voorspeld: ,,Woensdag en donderdag kan het landinwaarts 35-39 graden worden. Zelfs 40 graden lijkt niet helemaal uitgesloten”, meldt Weeronline.  Een ander bureau, Weerplaza, zegt: ,,Er gaan sowieso hitterecords sneuvelen. Misschien wel het all-time hitterecord”, aldus weerman Wilfred Janssen. Ook in Zeeland gaan de temperaturen dik boven de dertig.

Verkoeling kun je vinden in zwembaden en natuurlijk aan de Zeeuwse kust. Maar pas op voor de hoge zonkracht. Die is 7 en dat betekent dat je binnen een kwartier al kunt verbranden. Wie bovendien te lang in de hete zon zit kan een zonnesteek oplopen. Braken, hoofdpijn, duizeligheid en uitdroging zijn belangrijke signalen. 

Als je je niet lekker voelt is het niet verstandig om een duik in het koude water te nemen, waarschuwt de reddingsbrigade. De komende dagen wordt dus een hittegolf verwacht en daardoor neemt de kans op een zonnesteek toe. Het advies luidt om uit de felle zon te blijven, goed te smeren en extra water drinken, ook als je geen dorst hebt. Als je meer vocht verlies dan dat je drinkt, blijft er te weinig vocht over om te verdampen. De temperatuur stijgt daardoor in je lichaam.

Hooikoorts

Hooikoortspatiënten krijgen het extra zwaar, meldt de website Nature Today. ,,Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen. De combinatie van hitte, ozon en pollen kan tot extra gezondheidseffecten leiden.”

Het advies luidt om de actuele en verwachte luchtkwaliteit in de gaten te houden via luchtmeetnet.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bietenboten aangekomen in Zeeland: ‘Hééééy.... Bie(r)tje?’
    Video

    Bietenbo­ten aangekomen in Zeeland: ‘Hééééy.... Bie(r)tje?’

    YERSEKE - Hij liet zijn snor staan, heeft speciaal een lederhosen aangetrokken en installeerde zelfs een skibox op zijn zeiltjalk de Stormvogel. Zo doet schipper Benjamin Verboom mee aan de jaarlijkse Bietenrace. ,,Over een goede suikerbiet moet een laagje vorst geweest zijn. Dat hebben we in Nederland niet meer gehad, daarom hebben wij ze dit jaar uit de Alpen gehaald”, verklaart Verboom, terwijl de glaasjes Jägermeister worden ingeschonken.