De Oostkerk in Middelburg
Volledig scherm
De Oostkerk in Middelburg © Lex De Meester

Zeeland liep geld mis voor monumenten, maar hoeveel is niet bekend

MIDDELBURG - Zeeland heeft in de afgelopen vijf jaar 13 miljoen euro van het Rijk ontvangen uit de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Hoeveel geld de provincie is misgelopen, kan het dagelijks provinciebestuur niet zeggen.

Dat is het antwoord op vragen van de Statenfracties van de SGP en de PvdA. Die vermoeden dat Zeeland veel geld is misgelopen. Volgens de provincie zijn van 2013 tot en met 2018 vanuit Zeeland 340 aanvragen ingediend bij het Rijk. Dat heeft 13 miljoen euro opgeleverd. 

Het is niet na te gaan waarom voor ongeveer 1000 monumenten geen geld uit Den Haag is gekomen. Het kan zijn dat een aanvraag is afgewezen, dat een eigenaar de regeling niet kende, dat hij geen subsidie nodig had of wilde, of dat zijn kosten op een andere manier zijn vergoed. Samen met de gemeenten en Erfgoed Zeeland wil de provincie wel proberen eigenaren meer te stimuleren geld uit de SIM aan te vragen.

Zelf heeft de provincie sinds 2013 ook 3,5 miljoen euro verstrekt voor de restauratie van Zeeuws religieus erfgoed en een half miljoen voor behoud van de Oostkerk in Middelburg.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Emma Heesters gaat met soloplaat eerst Nederland veroveren: ‘Dat buitenlandverhaal pakken we later op’
    PREMIUM

    Emma Heesters gaat met soloplaat eerst Nederland veroveren: ‘Dat buitenland­ver­haal pakken we later op’

    Emma Heesters heeft een omgekeerde start van haar carrière. Eerst brak de 24-jarige zangeres uit ’s-Gravenpolder door op YouTube waar ze covers zingt met miljoenen volgers en een fanschare over de hele wereld tot gevolg. Ze heeft een platendeal in Amerika in haar zak. Vandaag lanceert ze daarentegen pas haar eerste solosingle – ook nog eens in het Nederlands – ‘Waar ga je heen’. ,,Eerst maar eens met mijn eigen muziek in Nederland voet aan de grond krijgen.”