Volledig scherm
De Oostkerk in Middelburg © Lex De Meester

Zeeland liep geld mis voor monumenten, maar hoeveel is niet bekend

MIDDELBURG - Zeeland heeft in de afgelopen vijf jaar 13 miljoen euro van het Rijk ontvangen uit de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Hoeveel geld de provincie is misgelopen, kan het dagelijks provinciebestuur niet zeggen.

Dat is het antwoord op vragen van de Statenfracties van de SGP en de PvdA. Die vermoeden dat Zeeland veel geld is misgelopen. Volgens de provincie zijn van 2013 tot en met 2018 vanuit Zeeland 340 aanvragen ingediend bij het Rijk. Dat heeft 13 miljoen euro opgeleverd. 

Het is niet na te gaan waarom voor ongeveer 1000 monumenten geen geld uit Den Haag is gekomen. Het kan zijn dat een aanvraag is afgewezen, dat een eigenaar de regeling niet kende, dat hij geen subsidie nodig had of wilde, of dat zijn kosten op een andere manier zijn vergoed. Samen met de gemeenten en Erfgoed Zeeland wil de provincie wel proberen eigenaren meer te stimuleren geld uit de SIM aan te vragen.

Zelf heeft de provincie sinds 2013 ook 3,5 miljoen euro verstrekt voor de restauratie van Zeeuws religieus erfgoed en een half miljoen voor behoud van de Oostkerk in Middelburg.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vers vogelzaad en nieuw potje pindakaas: tuinvogeltelling is vreetfestijn, met boomklever als toetje voor de teller
    PREMIUM

    Vers vogelzaad en nieuw potje pindakaas: tuinvogel­tel­ling is vreetfes­tijn, met boomklever als toetje voor de teller

    TERNEUZEN - Misschien komt het doordat ik aan de rand van een bos woon. Wie weet zijn ze suïcidaal en zoeken ze expres de tuin op waar geregeld een kat rond scharrelt. Of zou het toch het voer aan mijn schutting zijn, waardoor elke dag tientallen vogels door mijn tuin vliegen? Hoe dan ook, als je dagelijks zo veel gefladder in je eigen achtertuin ziet, word je vanzelf fan van de beestjes. Dus zit er voor verslaggever Bob Maes niks anders op dan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling.