Gedeputeerde Dick van der Velde is blij met het landelijke verbod op het varend ontgassen
Volledig scherm
Gedeputeerde Dick van der Velde is blij met het landelijke verbod op het varend ontgassen © ANP

Zeeland kan opgelucht ademhalen, verbod op varend ontgassen ook hier geldig

MIDDELBURG - De Zeeuwen kunnen opgelucht ademhalen. Letterlijk zelfs. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil niet langer toestaan dat binnenvaartschepen de zuidwesthoek van Nederland mogen gebruiken om giftige dampen te lozen. Er komt zo snel mogelijk een landelijk verbod op varend ontgassen.

Dat was altijd al het streven van het Rijk, maar veel schot zat er niet in. Daarom besloten diverse provincies, waaronder Zeeland, zelf een verbod op varend ontgassen in te voeren. Volgens Van Nieuwenhuizen gold dat niet op rijkswateren. De  meeste doorgaande routes van binnenvaartschepen in Zeeland zijn van het Rijk.

Paal en perk

Om alvast paal en perk te stellen aan het varend ontgassen - het in de lucht blazen van benzeenhoudende reststoffen - verbood van Nieuwenhuizen dat vorig jaar in dichtbevolkte regio's. Daardoor dreigde Zeeland het afvalputje van Nederland te worden.

,,Het lijkt erop dat dat van de baan is", reageert gedeputeerde Dick van der Velde. ,,Dat doet me wel goed." Hij houdt een slag om de arm, want hij wil het kabinetsbesluit om een landelijk verbod in te stellen nog nader bestuderen. 

Op heterdaad

Het landelijke verbod treedt in werking als de parlementen van alle Rijnstaten - behalve Nederland ook Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland - het hebben goedgekeurd. Van der Velde durft niet te voorspellen hoe lang dat nog gaat duren.

Voordeel van een landelijk verbod is dat schippers niet meer op heterdaad hoeven te worden betrapt. Uit ladinggegevens kan al blijken of ze hun ruimen illegaal hebben opengezet. Van der Velde:  ,,Dat maakt de handhaving makkelijker. Mocht de minister zeggen dat de provincies dat maar moeten doen, dan hoop ik dat daar ook wat centjes bij horen."