Volledig scherm
Zomerkamp van Vinea aan de Schotsman. © Vinea

Zeeland is een hotspot voor zomerkampen

VLISSINGEN - Zeeland profiteert van de populariteit van zomerkampen, omdat jonge kinderen meer en meer de watersport ontdekken.

Paps betaalt, kind bepaalt. Zo ongeveer gaat het bij de keuze van de zomerkampen, een fenomeen dat een spectaculaire groei doormaakt nu de economie weer aantrekt. Zeeland profiteert daarbij van het feit dat een nieuwe, jongere groep kinderen de watersport ontdekt heeft, zegt commercieel manager Bianca Peters van jeugdreisorganisatie Vinea. 

De zomerkampen in Kamperland en Renesse barsten uit hun voegen. ,,We hadden in Renesse eerst alleen een 15-plusgroep, nu ook een groep voor 10 tot 12 jaar. Ze komen af op de combinatie van strand en sportieve watersportactiviteiten", zegt Peters. ,,Wij zien een verschuiving van 'relaxen aan de kust' naar 'actie aan zee'. Jongeren vanaf een jaar of 8 ontdekken via Youtube topsporters als Dorian van Rijsselberghe. Ze hebben de watersport echt ontdekt. In Kamperland en Renesse kunnen ze kajakken, suppen, windsurfen, waterskieën of een duikcursus volgen. Maar ze kunnen ook mountainbiken, powerkiten, boogschieten of het klimbos in." 

Extra tenten

De animo is zo groot dat de kampen razendsnel vollopen. Vinea 'draait' acht weken in Zeeland. Per bestemming is plek voor tussen de 30 en 40 deelnemers - en vol is vol. ,,Ze komen uit het hele land, zelfs vanuit Vlaanderen. We kijken of we extra tenten kunnen bijplaatsen om aan de vraag in Zeeland te voldoen", aldus Bianca Peters.

Maar wat als je watersport niet interessant vindt? Geen probleem. Met de vraag is ook het aanbod gegroeid. Alleen Vinea al biedt kampen als Young Engineers Camp (bouwen met Lego), Sciencecamp (met de Universiteit van Amsterdam) en het WNF Rangercamp (samenwerking met Wereld Natuur Fonds en dierenpark Wildlands).

Dichter bij huis, in Middelburg en Oost-Souburg, wordt dit jaar een zomeractiviteit gehouden voor kinderen die hoogbegaafd, hoogintelligent of hooggevoelig zijn. Het gaat om de eerste activiteit van de Meester Academie Zeeland: het Zomer College. Van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus kunnen zij elke dag genieten van de 'beautiful brains' van Andries Gilde (medische fysiologie), Henk Koster (theoretische natuurkunde, wiskunde, autonomie en informatica), Govert Schilling (astronomie), Guyon Mingelen (wiskunde) en muziekdocent Govert Mingelen. 

Hartverscheurend

De laatste is één van de vier initiatiefnemers. ,,Deze kinderen zijn vaak eenzaam en somber omdat anderen hun denken niet kunnen volgen. Hartverscheurend. We hebben de Meester Academie Zeeland opgezet om ze met elkaar in contact te brengen, zodat ze ervaren dat zij niet de enigen zijn die op deze manier voelen en denken. Daarnaast willen we hen kennis laten opdoen op een manier die bij hen past. En hen laten ontdekken: wat raakt je? Wat brengt je echt in beroering? Je bent pas echt bereid te leren als je ergens enthousiast voor raakt." 

Volledig scherm
Zedd Slotboom volgt Zomer Colleges. © Oreel Ruben

Het is absoluut niet de bedoeling de kinderen tijdens het Zomer College vijf dagen 'naar school' te laten gaan, geeft hij aan. De onderwerpen worden op een aansprekende en voor kinderen begrijpelijke manier behandeld. Andries Gilde gaat bijvoorbeeld in op vragen van de kinderen zelf over het onderwerp 'hersenen'. Bij wiskunde geen sommen, maar een inspirerend verhaal van de 19-jarige Guyon Mingelen over wiskunde als universele taal, de taal van de wetenschap.
Jantine Slotboom, één van de bestuursleden van de Meester Academie Zeeland, heeft zelf een hoogintelligente zoon: Zedd. Hoe hoog, weet hij niet precies, maar in ieder geval 'boven de 135'. ,,Dat was toen ik 6 was. Nu ben ik 10", zegt Zedd, die nu al weet dat hij concertpianist gaat worden en zich vooral op de colleges wiskunde en muziek verheugt. En hij kan niet wachten. ,,Mam? Waarom is het pas in de laatste week van de vakantie? Het kan toch ook in het begin?"

Voor inschrijving en informatie over het Zomer College: www.maziq.nl