Volledig scherm
PREMIUM
© Marcelle Davidse

Zeeland houdt vast aan stikstofregels, maar poldert wel met boeren naar ‘een werkbare oplossing’

POLLMIDDELBURG - In Zeeland blijven de nieuwe stikstofregels van kracht. De provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe trokken vandaag die regels in of schortten ze op na protesten van boeren bij de provinciehuizen. Het Zeeuwse provinciebestuur doet dat niet, maar wil in samenspraak met de landbouwsector komen ‘tot werkbare regionale stikstofplannen’.

Dat is de uitkomst van een spoedoverleg tussen een deel van  Gedeputeerde Staten en de landbouworganisaties ZLTO en ZAJK, het platform van jonge boeren. In een persverklaring onderstrepen ze dat het goed is dat er weer vergunningen voor agrarische ondernemers kunnen worden verleend, zolang die lange termijn-investeringen voor duurzame landbouw niet belemmeren. 

Poll

Provincie Zeeland houdt terecht vast aan stikstofregels

  • Eens (41%)
  • Oneens (59%)
3453 stemmen

Zondag liet vice-voorzitter Joris Baecke van de ZLTO al weten dat Zeeland behoefte heeft aan maatwerk. De provincie zit ook op die lijn. Baecke is blij dat de provincie polderen boven confrontatie verkiest. Want: ,,Iedere regio heeft eigen doelstellingen en dus ook eigen kansen. Het zou daarom goed zijn om die te benutten in een regionale vertaling van de landelijke aanpak.” Gedeputeerde Anita Pijpelink: ,,We moeten de stikstofuitstoot verminderen, maar tegelijkertijd ervoor zorgen dat boeren kunnen blijven ondernemen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement