Volledig scherm
PREMIUM
© Marcelle Davidse

Zeeland houdt vast aan stikstofregels, maar poldert wel met boeren naar ‘een werkbare oplossing’

POLLMIDDELBURG - In Zeeland blijven de nieuwe stikstofregels van kracht. De provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe trokken vandaag die regels in of schortten ze op na protesten van boeren bij de provinciehuizen. Het Zeeuwse provinciebestuur doet dat niet, maar wil in samenspraak met de landbouwsector komen ‘tot werkbare regionale stikstofplannen’.

Dat is de uitkomst van een spoedoverleg tussen een deel van  Gedeputeerde Staten en de landbouworganisaties ZLTO en ZAJK, het platform van jonge boeren. In een persverklaring onderstrepen ze dat het goed is dat er weer vergunningen voor agrarische ondernemers kunnen worden verleend, zolang die lange termijn-investeringen voor duurzame landbouw niet belemmeren. 

Poll

Provincie Zeeland houdt terecht vast aan stikstofregels

 • Eens (41%)
 • Oneens (59%)
3453 stemmen

Zondag liet vice-voorzitter Joris Baecke van de ZLTO al weten dat Zeeland behoefte heeft aan maatwerk. De provincie zit ook op die lijn. Baecke is blij dat de provincie polderen boven confrontatie verkiest. Want: ,,Iedere regio heeft eigen doelstellingen en dus ook eigen kansen. Het zou daarom goed zijn om die te benutten in een regionale vertaling van de landelijke aanpak.” Gedeputeerde Anita Pijpelink: ,,We moeten de stikstofuitstoot verminderen, maar tegelijkertijd ervoor zorgen dat boeren kunnen blijven ondernemen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. In een omgeving tussen natuur en akkers is het alsof alles zijn normale gangetje gaat
  PREMIUM
  COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

  In een omgeving tussen natuur en akkers is het alsof alles zijn normale gangetje gaat

  In de vroege ochtend hang ik de klamme was op de draad. Mijn handen verkleumen langzaam. De wind bolt de witte lakens en snijdt door mijn te optimistisch gekozen voorjaarstrui. Ik ril. Een winddichte jas was meer op zijn plaats geweest. De zon is hier pas over een uurtje. Wanneer het lukt om een plekje zonder wind te vinden, is ‘ie al in staat om weldadig te warmen: echt terrasweer. Maar de terrassen zijn leeg, de stoelen gestapeld als wachters voor de deur. Dit keer niet wachtend op de zon, maar op het loslaten van de regels rond de afstand die we tot elkaar moeten bewaren. De meeste horeca-eigenaren zien de toekomst onzeker en met vrees tegemoet. Wie dit uit wil zingen, moet diepe zakken hebben. Ik prijs me gelukkig met een inkomen dat niet meteen is weggevallen.