Volledig scherm
© Lex De Meester

Zeeland heeft eigen versie 'Ik hou van Holland'-bordspel

videoSupermarktketen Jumbo heeft een Zeeuwse editie van het Ik hou van Holland-bordspel laten ontwikkelen. Vol vragen en opdrachten die voor herkenning zorgen en waarmee spelers de provincie beter leren kennen.

Wat is de betekenis van Hosternokke, welk water steekt de veerdienst Vlissingen-Breskens over en welk dier prijkt er op het nieuwe logo van de provincie Zeeland? Dat zijn vragen waar een beetje Zeeuw het antwoord op zou moeten weten. Lekker laagdrempelig, makkelijk 'guldens' verdienen. 

Uitdaging en spanning

Maar de Zeeuwse editie van het Ik hou van Holland-bordspel kent ook vragen die de hersenen van menig speler zullen doen kraken. ‘Hoe heette de Zeeuwse ontdekkingsreiziger die in 1722 Paaseiland ontdekte?’ bijvoorbeeld. Of: ‘bij de oprichting van welk instituut was de Zeeuwse wetenschapper Buys Ballot in 1845 nauw betrokken?’

Behalve om Zeeuwse basiskennis gaat het bij veel vragen ook om tijd: welk team weet als eerste het goede antwoord? Bijvoorbeeld het herkennen van een liedje, of aan-Zeeland-gerelateerde-woorden waarvan alle letters zijn gehusseld. Die spelonderdelen zorgen voor de gezellige spanning die de televisieshow Ik Hou Van Holland tot zo’n kijkcijferkanon maakt. Wie als eerste op de bel drukt mag als eerste roepen. Fout? Dan gaat de beurt onder flink gemopper naar het olijke team aan de overkant.

Tekst gaat onder video verder

Rad van Fortuin

En als je dan voor de finaleronde denkt dat je er als team vrijwel zeker met de winst vandoor gaat, kun je nog maar beter niet te hoog van de toren blazen. Want het gevreesde ‘Rad van Fortuin’ kan op het laatste moment alles veranderen. Kun je met de meeste vragen zo’n vijf tot vijfentwintig gulden verdienen, zit in het rad de ‘hoofdprijs’ van duizend gulden naast bedragen van honderd in de min. 

In deze beslissende ronde speel je net als op televisie ‘lager/hoger’. De quizmaster stelt een behoorlijk lastige finalevraag, zoals ‘Hoeveel mensen woonden er in april 2016 in de dichtstbevolkte gemeente van Zeeland, Terneuzen?’. Het ene team mag als eerste een schatting doen, waarna het andere team moet zeggen of het hoger of lager is. Het team dat juist antwoordt mag het pijltje aan het Rad van Fortuin een slinger geven.

Foutje bedankt

Zijn er dan alleen maar lovende woorden voor het bordspel? Nee. Na een uurtje spelen hebben we al een paar fouten ontdekt. Zo moeten spelers in de categorie ‘Kaaswerpen’ Zeeuwse plaatsen aanwijzen op een kaart van de provincie. Waarbij volgens een ‘juist antwoord’ Zierikzee in Noord-Beveland ligt. Dat is natuurlijk niet zo. Ook was het juiste antwoord bij één van de gehusselde woorden ‘naaktstrand’, terwijl het anagram (naad knarst) maar één ‘t’ telt. Bederft het de pret? Zeker niet. Maar om het eerlijk te spelen, moeten de deelnemers wel scherp blijven.

Om een lang verhaal kort te maken: het Zeeuwse Ik hou van Holland-spel is een bordspel vol herkenning voor elke Zeeuw. Een leuke manier om je eigen provincie beter te leren kennen, niet zo makkelijk dat je op élke vraag het antwoord zult weten en dus toch spannend en uitdagend. Nu nog even zorgen dat je voor dinsdag een volle spaarkaart hebt bij de Jumbo en dan op zoek naar een geschikte quizmaster à la Linda de Mol.

Klanten van de Jumbo ontvangen nog tot en met dinsdag spaarzegels bij elke tien euro aan boodschappen. Tegen inlevering van een volle kaart (20 zegels) en bijbetaling van €14,99 kunnen ze het spel aanschaffen. De actie loopt alleen bij de filialen in Goes, Middelburg, Nieuwerkerk, Oost-Souburg, Terneuzen en Sint Annaland. Het bordspel is exclusief voor Jumbo ontwikkeld en wordt niet op de markt gebracht.