Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP

Zeeland gaat maandag ‘stevig gesprek’ voeren met staatssecretaris over marinierskazerne

pollDEN HAAG - Zeeland praat maandagochtend met staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) over de marinierskazerne in Vlissingen. Ze komt daarvoor naar Zeeland. ,,Het zal een stevig gesprek worden", voorspelt provinciaal bestuurder Dick van der Velde.

Poll

Wij willen een kazerne, geen compensatie

 • Eens (71%)
 • Oneens (29%)
1577 stemmen

Het kabinet wil uiterlijk eind maart met een voorstel naar de Kamer komen over de toekomst van het project. Dat schrijft  Visser aan de Tweede Kamer. In 2012 werd besloten de mariniers van Doorn naar Vlissingen te verplaatsen. Ze schrijft over ‘mogelijk’ een heroverweging van dit besluit. Hierover wil ze in gesprek met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Deze Zeeuwse overheden drongen deze week aan op duidelijkheid nadat geruchten de ronde deden over mogelijk afblazen van de bouw van de kazerne.

Dilemma

Visser geeft in de brief toe dat het niet langer een uitgemaakte zaak is dat de mariniers naar Zeeland verhuizen: ,,Het kabinet ziet zich inzake het project nu voor een dilemma gesteld. Er zijn serieuze zorgen over het besluit uit 2012 om de mariniers naar Vlissingen te verhuizen, vanwege het behoud en de werving van de mariniers en daarmee de toekomstbestendigheid en continuïteit van het Korps Mariniers.” 

,,Tegelijkertijd heeft het kabinet zorgen dat een mogelijke heroverweging negatieve consequenties heeft voor de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen op het gebied van de economische structuur en werkgelegenheid. Naar aanleiding van dit dilemma wil het kabinet daarom zo snel mogelijk in gesprek gaan met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen.”

Volledig scherm
Dick van der Velde © VVD Zeeland

Vertrouwen

Van der Velde geeft aan dat Zeeland nu in ieder geval een reactie heeft op de brief die woensdag naar Den Haag is gestuurd. ,,Dat schrijven heeft zin gehad. We hebben meteen ook een afspraak gemaakt. Maandag om 10 uur. Dan gaan we het hebben over de brief van de staatssecretaris, maar wat mij betreft hebben we ook iets met elkaar te bespreken over vertrouwen.”

Daarmee geeft Van der Velde aan dat hij in de brief leest dat Visser andere scenario's heeft onderzocht voor een locatie voor de marinierskazerne, terwijl dat tegenover Zeeland altijd is ontkend. Hij is niet onder de indruk van de argumenten van Visser over de leegloop van het korps. Zijn inzet blijft dat de kazerne in Vlissingen komt. ,,Het niet nakomen van de afspraak is onbetaalbaar. Dat wordt een immens bedrag. Dat gesprek ga ik voeren."

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 3. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.