Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland gaat lozen benzeen door binnenvaartschepen niet op eigen houtje verbieden

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur wil het ontgassen van binnenvaartschepen in Zeeland niet verbieden zolang zij een dergelijk verbod niet kan handhaven. In Noord-Brabant en Zuid-Holland geldt wel zo'n verbod. GroenLinks vreest dat daardoor meer binnenschippers uitwijken naar Zeeland om benzeen te lozen.

Statenlid Gerwi Temmink (GroenLinks) kwam vrijdag tijdens de vergadering van de commissie Ruimte terug op deze kwestie, waarover eerder al schriftelijke vragen waren beantwoord. Volgens hem was op 25 augustus op de Westerschelde opnieuw benzeen geloosd door een schip, met stankoverlast tot gevolg.

Gedeputeerde Ben de Reu vindt dat het Rijk met een landelijk verbod moet komen. Hij wil geen 'Belgische oplossing', een verordening opstellen die je niet kunt handhaven. Alle provincies hebben gezamenlijk al eens om een verbod gevraagd. Volgende De Reu is het niet slim om dat alleen als Zeeland nog eens te doen. Hij suggereerde dat via de Tweede Kamer de druk op de regering kan worden opgevoerd.

Volgens Temmink werkt het verbod in Nood-Brabant en Zuid-Holland wel, mede omdat schippers Zeeland als een makkelijke uitweg zien. Net als SP, PvdA en PVV, zei hij de suggestie van De Reu over te nemen om aan de eigen Kamerfractie te vragen druk uit te oefenen op de staatssecretaris.