Volledig scherm
De hyperloop © Hardt Hyperloop

Zeeland en Groningen strijden om testcentrum voor revolutionair vervoer

MIDDELBURG -  Zeeland en Groningen zijn de enige twee provincies die nog in de race zijn voor de vestiging van een Europees testcentrum voor de hyperloop, een supersnel, revolutionair vervoermiddel. Rond de jaarwisseling wordt duidelijk waar dat wordt gevestigd.

Het European Hyperloop Center is een initiatief van het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop uit Delft. Dat was met vier provincies in gesprek over het testcentrum: behalve Groningen en Zeeland ook met Zuid-Holland en Flevoland. Dinsdag is bekendgemaakt dat een commissie van experts in zee wil met of Groningen of Zeeland.

1000 kilometer per uur

De hyperloop is in 2012 uitgevonden door Elon Musk van de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla. Het hyperloop testcentrum zal bestaan uit een high-speed testbaan van 3 kilometer en een onderzoekslaboratorium. De hyperloop kan mensen en goederen vervoeren in een buizensysteem dat voertuigen elektrisch magnetisch aandrijft. Dat gebeurt energiezuinig en supersnel, met 1000 kilometer per uur. Vanuit Amsterdam zou het dan mogelijk worden in een kwartier in Eindhoven te zijn en in 50 minuten in Frankfurt. Dat maakt de hyperloop tot een serieus alternatief voor de hogesnelheidstrein en korte vliegreizen binnen Europa.

Volledig scherm
Impressie van een hyperloopstation © Hardt Hyperloop

Provincies willen het testcentrum graag binnenhalen. Uit een analyse van adviesbureau Berenschot blijkt dat de testfaciliteit de regio een impuls zal geven door onder meer de werkgelegenheid en inkomsten te vergroten. Een Europees kenniscentrum voor duurzame mobiliteit trekt ook andere innovatieve bedrijven aan. Berenschot stelt dat hierdoor een innovatiecluster kan ontstaan.

Proeftuin 

Dat is precies waar Zeeland op loert. ,,De hyperloop past goed bij Zeeland en onze ambities als het gaat om duurzaamheid en innovatie”, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA, economie). ,,Zeeland is aangewezen door de rijksoverheid als proeftuin voor slimme mobiliteit. We testen hier verschillende nieuwe innovatieve vervoersmogelijkheden.”

De bedoeling is dat de bouw van het testcentrum in het najaar van 2020 begint. Begin 2022 kan het dan in gebruik worden genomen. De kosten worden geschat op 25 miljoen euro, aldus een woordvoerster van Hardt Hyperloop. Het is niet bekend hoeveel de provincie daaraan wil bijdragen. Er is een bidbook gemaakt, aldus De Bat, dat volgende week in vertrouwen naar de Staten wordt gestuurd. Daarin staan één of meerdere mogelijke locaties. De gedeputeerde wil niet zeggen welke dat zijn. ,,De locatie maken we pas bekend als we zeker weten dat Zeeland het wordt. En anders melden we die nooit."

Volgens hem zijn er in ieder geval meerdere plekken in Zeeland beoordeeld. Groningen en Zeeland hebben deze maand nog de tijd om hun voorstel voor het binnen hengelen van de hyperloop aan te scherpen. 

  1. Veel onrust bij Vogelopvang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven
    PREMIUM

    Veel onrust bij Vogelop­vang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven

    MIDDELBURG - Bij Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke zijn ze geschrokken van de sluiting van het vogelhospitaal in Naarden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde deze week beslag op bijna alle medicijnen van het Naardense opvangcentrum voor zieke vogels wegens overtredingen van de diergeneesmiddelenwetgeving. Daardoor kunnen de dieren niet meer worden geholpen, stelt het vogelhospitaal.