Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland bij duurste provincies wegenbelasting

MIDDELBURG - Zeeland hoort de komende jaren bij de duurste provincies op het gebied van wegenbelasting. Bezitters van bijvoorbeeld een Volkswagen Golf (benzineversie) betalen dit jaar 608 euro.

Alleen automobilisten in Drenthe (616 euro), Zuid-Holland (612 euro) en Groningen (612 euro) zijn nog iets duurder uit, blijkt uit cijfers die het CBS vandaag naar buiten brengt. Noord-Holland (552 euro), Friesland (560 euro) en Utrecht (564 euro) zijn de goedkoopste provincies. Voor dieselwagens geldt ruwweg het dubbele bedrag.

Opcenten

De motorrijtuigenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciaal deel. Zeeland heeft voor een periode van drie jaar de ‘opcenten’ met 8,3 procent verhoogd.

De reden is dat de provincie in totaal 30 miljoen euro minder krijgt uit het Provinciefonds, door een 'weeffout’ in de verdeling van het rijksgeld. Afgesproken is dat de andere provincies in totaal 20 miljoen euro betalen, op voorwaarde dat Zeeland zijn eigen inkomsten met 10 miljoen euro verhoogt. De stijging van de opcenten levert jaarlijks 3,3 miljoen euro extra op.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement