Volledig scherm
PREMIUM
Leerling Zeger Teunissen en docente Mariëlle van der Heijden zijn lid van de GSA van het Ostrea Lyceum in Goes. Ze organiseren allerlei activiteiten vanwege Paarse Vrijdag. © Marcelle Davidse

‘Ze vonden me altijd al jongensachtig’: Zeger vertelde zijn klas dat hij een transjongen is

Video | PollGOES – Paarse Vrijdag heeft het leven van Zeger Teunissen (15) uit Zierikzee veranderd. Twee jaar geleden hielp hij mee met activiteiten op zijn school, het Ostrea Lyceum in Goes. Toen nog als meisje. ,,Ik wilde andere leerlingen helpen, zodat ze zichzelf konden zijn. Na die dag had ik een gesprek met mijn moeder. Zij vroeg waarom ik nou zo graag wilde helpen. En toen viel het kwartje. Eigenlijk wilde ik mezelf kunnen zijn: ik ben een jongen. Dat was een beginpunt.”

Scholieren dossen zich vrijdag uit in paarse kleding, om te laten zien dat ze jongeren met allerlei seksuele voorkeuren steunen. ,,Het is zo fijn als je honderd procent kunt zijn wie je bent.”

,,Samen met mijn moeder ben ik me gaan oriënteren op de mogelijkheden voor een medische transitie”, zegt Zeger. ,,Ik ben begonnen met hormoonremmers en met psychologische gesprekken. Ja, dat is heftig, maar dit niet doen is lastiger dan dit wel doen. Anders had ik hier niet zo blij zitten praten, maar verdrietig in een hoekje gezeten.”