Volledig scherm
ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. © Lex de Meester

ZB voorlopig uit financiële nood

MIDDELBURG - ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland is dit en volgend jaar uit acute financiële nood. Na de zomer komt de instelling met een nieuwe financiële planning voor de jaren 2021-2024. Dat is nodig omdat de ZB in de rode cijfers is gedoken.

Dit is het resultaat van overleg tussen dagelijks provinciebestuurder Anita Pijpelink en de directie van de ZB. 2019 en 2020 zijn overgangsjaren. De provincie, de belangrijkste geldbron voor de ZB, is bereid de subsidie te verhogen zodat onder meer de stijgende personeelslasten kunnen worden gedekt. Samen met een aantal kostenbesparende maatregelen moet de  indexering voldoende zijn om volgend jaar zonder verlies door te komen. 

Vorig jaar gaf de ZB 338.000 euro meer uit dan dat er aan subsidies en andere inkomsten binnenkwam. Om dit verlies op te vangen moest de ZB zijn spaarpot kapotslaan. Gevolg is dat de instelling nauwelijks nog een financiële reserve heeft. Nadat de ZB zijn nieuwe meerjarenbegroting heeft opgesteld, zal Provinciale Staten worden geïnformeerd over de financiële vooruitzichten van de instelling.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement