Volledig scherm
© PZC

ZB Planbureau gaat Staat van Zeeland aanpassen

MIDDELBURG - ZB Planbureau gaat het rapport Staat van Zeeland aanpassen. Uiterlijk eind juni wordt een gewijzigde, minder gekleurde versie op de website gepubliceerd. Dat zei gedeputeerde Harry van der Maas vrijdag in de Statencommissie economie en directeur Perry Moree van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland bevestigt dat. 

De Staat van Zeeland is een uitgebreide analyse van de economische, demografische, sociale en ruimtelijke ontwikkelingen in de provincie. Enkele maanden geleden ontstond twijfel over het wetenschappelijke gehalte van het rapport, naar aanleiding van verkeerde cijfers over de trek van Zeeuwen van het platteland naar de steden. De provincie vroeg daarop onderzoeksbureau APE de hele rapportage nog eens te toetsen. De 'review' van APE werd donderdag besproken in de Staten, die zich opnieuw kritisch toonden.

,,De feitenweergave in het algemeen is correct", vatte Van der Maas het oordeel samen, ,,maar feiten en meningen lopen door elkaar, het is te gekleurd, het had nooit zo gemogen." Volgens het dagelijks provinciebestuur bevat de Staat van Zeeland wél veel nuttige en bruikbare feiten en cijfers. Dat vindt ook APE, dat spreekt van een 'robuust fundament voor de beleidsvorming'. 

Peer review

Ook Moree wijst daarop. Met de opmerkingen van APE, die van de eigen kwaliteitscommissie van ZB Planbureau en een nog te organiseren peer review (toetsing door collega's) wordt een aangepaste versie van de Staat van Zeeland gemaakt. Eind juni moet die klaar zijn. ,,De gekleurde meningen worden eruit gehaald", aldus Van der Maas, ,,zodat de Staat van Zeeland bruikbaar blijft als instrument voor beleid."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement