Woningbouw in Zeeland krijgt een boost. Den Haag trekt de portemonnee
UpdateDEN HAAG - Rijk en provincie hebben afspraken gemaakt om versneld meer woningen in Zeeland te bouwen.
Nederland kampt met een groot woningtekort. Tot en met 2030 wil het kabinet daarom 900.000 woningen bouwen. Om grote nieuwe woonwijken bereikbaar te maken (en de bouw ervan te stimuleren), heeft het kabinet voor de komende tien jaar 7,5 miljard euro op de plank liggen. Van dat geld kunnen onder meer rotondes, wegen, busstations en fietsroutes worden aangelegd.
De nood is hoog. En dus nodigde het Rijk dit voorjaar regionale overheden uit om voorstellen te doen. Voorstellen die zorgen dat er pijlsnel meer huizen komen. En die komen er. Daarover hebben Rijk en regionale overheden nu afspraken gemaakt. Voor 70 projecten - verspreid over het hele land - trekt het kabinet 1,2 miljard euro uit. Bij elkaar moeten die zorgen dat er binnen vijf jaar 135.000 nieuwe huizen bij komen.
Opmerkelijk: geld voor Goese Schans
47.000 ervan komen in de regio Zuidwest Nederland, waar Zeeland onder valt. Het kabinet stopt in elk geval geld in nieuwbouwwijk Goese Schans in Goes. Het gaat om 2,76 miljoen euro voor de aanpassing van twee kruispunten, de aanleg van fiets- en voetgangersverbindingen en een hub met deelmobiliteit. Hiermee is het mogelijk om het oude havenindustrieterrein te transformeren. Met deze investering kunnen volgens het kabinet 200 woningen versneld worden gebouwd.
Dat in de brief aan de Tweede Kamer de naam Goese Schans opduikt is opmerkelijk. Tweeduizend huizen moesten er komen. Het werd zelfs een ‘waterstad’ genoemd. Alle bedrijven - inclusief de ‘reus’ Haringman Beton - zouden moeten wijken uit het gebied tussen grofweg de ringbrug en het Goese Meer. Maar de crisis gooide roet in het eten. De prestigieuze woonwijk Goese Schans kwam er niet.
De gemeente Goes laat weten het oorspronkelijke plan Goese Schans zeker niet meer te gaan uitvoeren. ‘Want dat is inmiddels ingehaald door de tijd’, laat een woordvoerster weten. Maar Goes wil wel de kansen pakken die er zijn. Doordat bedrijven zijn weggetrokken uit het gebied ziet Goes wel mogelijkheden om nog woningen te bouwen in het havenindustriegebied. De plannen hiervoor moeten nog worden gemaakt. De gemeente gaat er binnenkort mee aan de slag.
Niet alleen Goes mag geld uit Den Haag verwachten. Het kabinet heeft ook geld gereserveerd voor een aantal andere Zeeuwse projecten. Maar daar trekt Den Haag pas de portemonnee als ook de gemeenten en de provincie meebetalen. Het gaat om: Groote Kreek II (Hulst), Zierikzee (Noorderpolder, binnenstad) en Othene Oost (Terneuzen). Over hoeveel de regio aan deze projecten moet bijdragen wordt nog met het kabinet gesproken.
Hulst ‘krijgt’ 1,75 miljoen voor een ontsluitingsweg. Daardoor kunnen 250 woningen versneld worden gebouwd. In Zierikzee zou het Rijk 10,5 miljoen moeten bijdragen aan de aanleg van een turborotonde en fietstunnels. Daardoor kunnen er 510 huizen snel bij komen.
Terneuzen kan 6,29 miljoen euro verwachten voor de aanleg van een ontsluitingsweg richting de provinciale weg. Als dat is gebeurd, kan het laatste deel van de uitbreidingswijk in het oosten van de stad worden aangelegd. Dan kunnen 569 woningen versneld worden gebouwd.
‘Het gaat niet alleen om het geld’
Dagelijks provinciebestuurder Dick van der Velde is blij met het geld voor de projecten dat is toegezegd of gereserveerd. En niet alleen met het geld, maar ook met de houding van het Rijk tegenover de regio. ,,Ik was aanvankelijk wat pessimistisch over onze kansen. In eerste instantie zouden alleen verstedelijkte gebieden in aanmerking komen. Later kon ook de regio projecten indienen. Het is goed dat het Rijk ook met de niet-verstedelijkte gebieden rekening houdt”, reageert de gedeputeerde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Nieuwdorper, die investeerders voor 5 miljoen oplichtte gepakt met 200 kilo drugs in Kanaaltunnel
In de Kanaaltunnel zijn twee mannen gearresteerd nadat 200 kilo drugs in hun bestelwagen was ontdekt. Eén van hen is de uit Nieuwdorp afkomstige Bram S. (60), die naam maakte als voetbalmakelaar en ook even hulptrainer was bij RAFC Antwerp. -
PREMIUM
Wel post, geen post, verkeerde post: het is een zooitje in de brievenbussen van 's-Heer Arendskerke
Berichten over slechte postbezorging in ‘s-Heer Arendskerke inspireerde CDA-kamerlid Joba van de Berg vandaag tot het stellen van vragen aan de minister. Is het écht zo'n chaos? -
Versluijs (D66): koop boeren uit, pak bedrijven aan, ruil ammoniak voor stikstofoxiden
VLISSINGEN - Koop boeren uit, maar pak ook de bedrijven aan, zegt Wouter Versluijs (D66). -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
PREMIUM
Gratis (maar maximaal een uurtje) genieten van uitzicht op Panoramaweg: ‘Scherpe kantjes van betaald parkeren af’
-
PREMIUM
Hulster scholieren hebben deze verfrissende ideeën voor hun gemeente
HULST - Wat willen Hulster jongeren zien in hun gemeente? Dat vertelden ze zelf aan burgemeester en wethouders, met succes. Wat kan uitgevoerd worden? Nou, alles! -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.