Volledig scherm
De 8-jarige meiden Evi Pol (staand) en Noor Vermunt (zittend) hebben de grootste lol op de schaatsbaan in Zierikzee. © Dirk-Jan Gjeltema

Winterstad Zierikzee zorgt voor leven in de winter

ZIERIKZEE - Op schaatsen zwieren over het ijs. ,,Superleuk”, roepen de 8-jarige Evi Pol en Noor Vermunt van de Willibrordusschool in koor. De ijsbaan in het hartje van Zierikzee is woensdagochtend geopend. Het is het begin van véél meer. Het Havenplein wordt omgetoverd in Winterstad Zierikzee.

Niets zo erg als een dode stad in de winter, vindt Frank van der Vorst van oliebollenkraam Zalig Zeeuws. ,,Zeker voor ondernemers is zo’n winter bijna niet te overbruggen.” Met Patrick Wesdorp van eetcafé Marktzicht en Patrick Gabriëlse van de stichting Zeeland houdt van Schaatsen zet hij alles op alles om van Zierikzee een winters paradijsje te maken. 

Met vanaf 21 december een groot met kerstbomen en lichtjes aangekleed winterterras mét carousel naast de schaatsbaan. Ondernemersclub InZzee zorgt voor allerlei sfeervolle activiteiten. Van Anton Pieckdagen (27 en 28 december) en een kerstmarkt (21 december) tot een Foute Truien Weihnachtsparty op kerstavond, met livemuziek.

Lichterlaaie

Het idee is de stad in de toekomst de hele maand december in lichterlaaie te zetten. Met een horecastraatje en een afdak boven de ijsbaan. ,,Maar alles stap-voor-stap.” Het winterfestijn kost tegen de 70.000 euro. Zo’n beetje de helft is met behulp van sponsors bijeengebracht. ,,Maar we hopen dat meer ondernemers een tandje bijdoen als dit aanslaat.”

Dat winterse sfeertje is zowel leuk voor Schouwen-Duivelanders als voor toeristen, denkt Van der Vorst. ,,En dat schaatsen zit toch wel diep in de mensen. De schaatsbaan is een kapstok waar je van alles aan op kunt hangen.” Vanaf nu is het elke dag schoolschaatsen en vrij schaatsen. Zie ook op de website winterstadzierikzee.nl