Volledig scherm
Museum De Schotse Huizen aan de Kaai in Veere.

Willem-Alexander ook Markies van Veere en Vlissingen

Koningin Beatrix is Markiezin van Veere en Vlissingen, en Vrouwe van Sint Maartensdijk.

En natuurlijk nog een hele lijst meer, variërend van Hertogin van Limburg, Burggravin van Antwerpen, Barones van Breda tot Vrouwe van Besançon.

Al die titels gaan bij de troonswisseling naadloos over op haar zoon Willem-Alexander.

Traditie, zegt Peter Blom van het Zeeuws Archief in Middelburg. Als voormalig stadsarchivaris van Veere heeft hij speciale belangstelling voor het archief van die stad.

Willem van Oranje kocht het Markiezaat van Veere en Vlissingen in 1581 op een veiling. Dat was voor koningin Beatrix de reden om haar eerste koninginnedag direct na haar aantreden in 1981 in Veere te vieren.

Volgens Peter Blom heeft het koninklijk huis van oudsher een speciale band met Veere. Meer dan met Vlissingen, dat toch vooral als een rood bolwerk wordt beschouwd.

De titel Markies heeft - net als andere titels - een puur ceremoniële betekenis. Archivaris Blom gaat ervan uit dat de nieuwe koning bij zijn eerstvolgende bezoek aan Veere als Markies zal worden ingehuldigd. Dat gebeurt dan met een eredronk uit de verguld zilveren beker, die Maximiliaan van Bourgondië in 1551 aan de stad schonk.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement