Volledig scherm
Geert Wilders (PVV) © ANP

Wilders maakt geen keuze tussen Van Dijk en Bosch: twee PVV-fracties in Zeeuwse Staten

DEN HAAG - De Staten van Zeeland tellen voorlopig twee fracties van de Partij voor de Vrijheid: de PVV-Van Dijk en de PVV-Bosch. Partijleider Geert Wilders wil nog geen keuze maken tussen de huidige fractievoorzitter Peter van Dijk en Vincent Bosch, die door Zeeuwse PVV’ers als nieuwe fractieleider naar voren is geschoven.

Van Dijk en Bosch zijn woensdag allebei in Den Haag op bezoek geweest bij Wilders. Vast staat dat Van Dijk ‘gewoon’ op de kieslijst van de PVV blijft staan voor de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei ,,Dat is ook een blijk van vertrouwen”, zegt hij zelf. De kieslijst voor de Eerste Kamerverkiezingen zou woensdag bekend worden, maar dat is uitgesteld door de Kiesraad omdat bij zes partijen ‘verzuimen zijn geconstateerd’. Om welke partijen het gaat is niet bekendgemaakt.

Volledig scherm
Peter van Dijk in de Eerste Kamer © JOS V LEEUWEN

Peter van Dijk gaat er vanuit dat hij ook ‘gewoon’ fractievoorzitter en Statenlid van de PVV blijft, laat hij weten na zijn gesprek met Geert Wilders. ,,Geert zei: Jij bent voor mij de fractievoorzitter van de PVV Zeeland. Punt. Met die punt erbij”, zegt hij onomwonden. ,,Wat voor mij belangrijk is, is dat ik volledig gesteund word door Geert Wilders. Daar ben ik erg content mee natuurlijk.”

Van Dijk zat woensdagmiddag anderhalf uur om de tafel met Wilders in Den Haag. Tijdens het gesprek ging het over de machtsstrijd binnen de PVV Zeeland, waarin Van Dijk is verwikkeld met onder andere Vincent Bosch. De Statenfractie en de PVV-raadsfracties in Terneuzen en Tholen zegden vorige week het vertrouwen in Van Dijk op en wilden hem uit de partij zetten. Zij beschuldigen hem er onder meer van dat hij met harde hand regeert. Hij zou mensen intimideren en zijn fractiegenoot Vincent Bosch met de dood hebben bedreigd.

Na Van Dijk heeft Wilders gesproken met Bosch. Die geeft aan dat de PVV-leider ‘geen kant heeft gekozen'. ,,Geert heeft aangegeven dat hij Peter niet zonder gegronde reden op straat wil zetten. Hij wil niet op de blauwe ogen van het ene partijlid een ander lid uit de partij knikkeren. Daar heb ik alle begrip voor.” 

Wachten

Volgens Bosch wil Wilders wachten op de uitkomsten van de onderzoeken die het Openbaar Ministerie doet naar aanleiding van de aangifte van Bosch wegens een doodsbedreiging en de aangifte die Van Dijk donderdag gaat doen wegens 'smaad en laster’ en het onderzoek van de provincie naar de besteding van voor de fractie bestemd geld door Van Dijk. Bosch denkt dat dit ‘onvermijdelijk’ zal leiden tot een ‘exit’ van Van Dijk uit de PVV.  Vooralsnog hebben de Staten twee PVV-fracties, net als de gemeenteraad van Purmerend. Bosch vindt het geen probleem om tijdens vergaderingen naast Van Dijk te blijven zitten. ,,Ik verkondig altijd het standpunt van de PVV. Ik ga er vanuit dat Peter van Dijk dat ook doet en we dus hetzelfde zullen stemmen."

Volledig scherm
Geert Wilders en Vincent Bosch (rechts) bij de presentatie van het partijprogramma PVV Tholen. © PVV
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement