Bernard Wientjes (links) twee weken geleden bij een ontbijt in de Abdij toen hij twee weken geleden aan zijn opdracht begon. Naast hem gedeputeerde Jo-Annes de Bat (midden) en dijkgraaf Toine Poppelaars.
Volledig scherm
Bernard Wientjes (links) twee weken geleden bij een ontbijt in de Abdij toen hij twee weken geleden aan zijn opdracht begon. Naast hem gedeputeerde Jo-Annes de Bat (midden) en dijkgraaf Toine Poppelaars. © Dirk Jan Gjeltema

Wientjes roept Zeeuwen op eensgezind te blijven bij compensatie marinierskazerne

MIDDELBURG - Een oproep aan het kabinet om Zeeland ‘ruimhartig’ te compenseren voor het schrappen van de bouw van de marinierskazerne is namens alle Zeeuwse overheden naar het kabinet gestuurd. Volgens speciaal adviseur Bernard Wientjes is het cruciaal om die eenheid te bewaren. ,,Dat is een belangrijke succesfactor”, meent Wientjes.

Wientjes zegt dit in een interview in de nieuwsbrief van het OZO (Overleg  Zeeuwse Overheden). De voormalige voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW is door het Rijk, de provincie, het waterschap en de gemeente Vlissingen aangesteld om te adviseren hoe het verlies van de marinierskazerne goed gemaakt kan worden. Door het afblazen van de kazerne ontstond een diepe vertrouwensbreuk tussen Zeeland en Den Haag.

Wientjes is twee weken geleden aan de slag gegaan. Eind mei moet er een samenhangend investeringspakket liggen dat leidt tot investeringen in Vlissingen en dat een blijvend effect heeft voor heel Zeeland. Om tot dat pakket te komen praat de adviseur de komende tijd met ‘heel veel mensen’ in de provincie. 

Hij zal ook een rondgang maken langs de betrokken Haagse ministeries, maar Wientjes hamert op het maken van een Zeeuws plan en niet af te wachten tot waar het Rijk mee op de proppen komt. Wientjes: ,,Het is om te beginnen veel beter als je weet wat je in de regio nodig hebt. En het maakt je positie veel sterker al je dat met één geluid weet te brengen. Mijn nadruk ligt dus op het maken van een plan met de Zeeuwen.” 

Vanwege het coronavirus moet ook Wientjes zijn programma aanpassen, maar zijn streven blijft om eind mei het advies op te leveren. Dan kan de compensatie nog voor de zomer geregeld worden.