Wie wordt de beste leraar van Zeeland 2019?

LERAAR VAN HET JAAR I VideoOp de Zeeuwse middelbare scholen werken een heleboel goede, lieve, aardige, grappige leraren en leraressen. Middelbare scholieren stuurden de afgelopen weken ruim tweehonderd e-mails naar de PZC-redactie: allemaal vonden ze dat hun favoriete docent in het zonnetje gezet moest worden. Dit zijn de vijf genomineerden van de PZC-leraarverkiezing 2019.

Tekst gaat verder onder de video

Volledig scherm
De genomineerden voor de PZC-verkiezing Leraar van het Jaar 2019. © Lex de Meester

‘Hij geeft iedereen zelfvertrouwen voor de toetsen’

Volledig scherm
Arjen Baart. © Lex De Meester, Camile Schelstraete, Dirk-Jan Gjeltema en

Naam: Arjen Baart (54)
Woonplaats: Goes
School: CSW in Middelburg
Vak: economie
Een bijles? Extra uitleg? Dat is voor Arjen Baart nooit te veel moeite. De docent van de CSW in Middelburg wordt daarom erg gewaardeerd door zijn leerlingen. ,,Hij geeft goed en duidelijk les”, vindt Julia. ,,Meneer Baart is één van de weinige docenten die je motiveren om naar hun les te komen”, schrijven Manon, Sofie en David. Hij is aardig en neemt alle tijd voor zijn leerlingen, vinden ze. Baart geeft veel om zijn leerlingen en is altijd bereid om te helpen. ,,Hij baalt ook als er onvoldoendes worden gehaald in de klas. Hij geeft een warm gevoel en daardoor krijgt iedereen zelfvertrouwen voor de toetsen”, zegt Merly. ,,Hij verdient dit echt.” Baart werkt sinds twee jaar op de CSW. Hij heeft onder meer twintig jaar ervaring in het bankwezen. De economieleraar is blij met zijn nominatie ,,Ik vind het een hele eer. Het is een blijk van waardering van mijn leerlingen.”

‘Ze zorgt dat je na de les geen vragen meer hebt’

Volledig scherm
Marieke de Clerck van het Lodewijk College in Terneuzen. © Camile Schelstraete

Naam: Marieke de Clerck (27)
Woonplaats: Groede
School: Lodewijk College in Terneuzen
Vak: biologie
De lessen van Marieke de Clerck zijn fantastisch, vindt Elise. ,,Er hangt altijd een gezellige, maar ijverige sfeer in de klas. Ze helpt ons de lesstof beter te begrijpen door praktische opdrachten te geven, bijvoorbeeld het creëren van informatieve filmpjes en posters. Als je iets niet snapt, legt ze de stof één op één uit, zodat je geen vragen meer hebt als je de les uitloopt. Ze weet op persoonlijk niveau leerlingen te helpen.” De Clerck heeft ook een slang in haar lokaal: Loco, genoemd naar het Lodewijk College. ,,Die slang moest eigenlijk weg van de directie, maar ze heeft er alles aan gedaan om hem te houden. En dat is gelukt!”, verklapt Fréderique. De Clerck vertelt: ,,Het is een korenslang. Ik leer de leerlingen wat erbij komt kijken om een slang te verzorgen en dat het geen knuffeldier is.” In haar lokaal staat ook een skelet met de naam Henk Botjes. Hij heeft een eigen Instagram-account, dat beheerd wordt door De Clerck.

‘Je kan leuk met haar praten en ze kan goed uitleggen’

Volledig scherm
Karin Frenks van Nehalennia in Middelburg. © Lex De Meester

Naam: Karin Frenks (22)
Woonplaats: Oost-Souburg
School: SSG Nehalennia in Middelburg
Vak: biologie
De lessen van Karin Frenks zijn niet alleen ‘geweldig leerzaam’, maar ook nog eens leuk, vindt Maties. De biologiedocente maakt veel grapjes, en dat waarderen haar leerlingen. Tijdens de lessen doet Frenks ook leuke spelletjes. Zo heeft ze een ‘bloedvatenbingo’ bedacht en speelt ze na elk biologiehoofdstuk een digitale quiz met haar leerlingen: de winnaar mag aan het eind van het schooljaar een lekkere traktatie kiezen. ,,Je kan heel leuk met haar praten, en ze kan heel goed uitleggen”, schrijft één van haar leerlingen. ,,Ze begrijpt ons, want ze is iets ouder dan wij. Ze is gewoon aardig”, vindt Mickel. Frenks staat nog maar een paar maanden voor de klas op de SSG Nehalennia. Ze is nog bezig met haar opleiding tot docent. ,,Ik heb zelf ook op de school gezeten. Elk jaar nomineerde ik als leerling wel een docent. En nu ben ik zelf genomineerd. Heel grappig.”

‘Hij is nooit streng, maar kan wel supergoed orde houden’

Volledig scherm
John McLaggan van het Goese Lyceum in Goes. © Cynthia Cats

Naam: John McLaggan (58)
Woonplaats: Willemstad
School: Pontes Goese Lyceum in Goes
Vak: Engels
De leerlingen van het tweetalig onderwijs op het Pontes Goese Lyceum kijken altijd de hele dag uit naar de lessen van John McLaggan. De leraar Engels, die oorspronkelijk uit Wales komt, is nooit streng. ,,Maar kan wel supergoed orde houden”, zegt Lara. ,,Hij heeft grappige ezelsbruggetjes, waardoor je alles beter onthoudt. We leren Engels zo goed dat niemand tot nu toe lager heeft gehaald dan een zeven!” Evi: ,,Mister McLaggan is aardig, geeft nooit huiswerk en geeft heel erg leuk les.” McLaggan maakt niet alleen veel grapjes, hij deelt ook M&M’s en smintjes uit aan zijn leerlingen, vertelt Ingmar. ,,Intelligence pills noem ik ze”, zegt McLaggan. ,,Ik geef ze als de leerlingen hard aan het werk zijn, of als de opdrachten klaar zijn.” De leraar voelt zich vereerd dat hij genomineerd is. ,,Ik ben blij dat de leerlingen genoten hebben van mijn lessen. Deze nominatie is een bevestiging voor me.”

‘Hij doet zijn uiterste best om de kinderen te helpen’

Volledig scherm
Roy Weesepoel van het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee © Dirk Jan Gjeltema

Naam: Roy Weesepoel (23)
Woonplaats: Goes
School: Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee
Vak: economie
In een paar maanden tijd heeft Roy Weesepoel zich ongekend populair gemaakt bij zijn leerlingen. ,,Hij is de lievelingsdocent van iedereen”, beweert Suzanne. ,,De lessen zijn geweldig. Hij begroet ons altijd vrolijk en we maken meestal ook een gezellig praatje. Hij bereidt zijn lessen goed voor en als je vragen hebt, kun je altijd bij hem terecht.” Melissa: ,,Hij doet zijn uiterste best om de kinderen te helpen. Daarom verdient hij dit heel erg.” Volgens Noa en Liefke staat Weesepoel vaak lachend voor de klas. Noa: ,,Hij legt met plezier zijn vak uit. Grapjes kan je altijd wel met hem maken.” Liefke: ,,Als je een vraag hebt, doet hij altijd erg zijn best om het zo goed mogelijk uit te leggen.” En dat helpt, want veel leerlingen halen goede cijfers. Weesepoel zelf is verrast door zijn nominatie. ,,Dat had ik niet verwacht, omdat dit het eerste jaar is dat lesgeef op de school. Maar ik vind het een leuke waardering van de leerlingen.”

Stem op je favoriet!

Je kunt op jouw favoriete leraar stemmen tot donderdag 12 december 12.00 uur. Wie de meeste stemmen heeft, wint de verkiezing. Op vrijdag 13 december ontvangt de beste leraar van Zeeland de PZC-wisselbokaal op zijn of haar school.

  1. Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’
    PREMIUM

    Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’

    KORTGENE - Putje winter de Noordzee inplonzen klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar Marten Klop (51) uit Kamperland doet dat zaterdag met een speciale reden. Hij duikt het ijskoude water in als steunbetuiging aan iedereen die de watersnoodramp meemaakte. In het bijzonder zijn grootouders uit Kats, die op die februaridag in 1953 een hachelijk avontuur beleefden. „Ik wil voelen hoe zij zich voelden.”