Vrijwilliger Foort de Rijder (links), met projectleider Daniel Obbink over Wie Woont Waar: ,,Als ik een verloren uurtje heb, pak ik mijn laptop en ga ik aan de slag."
Volledig scherm
PREMIUM
Vrijwilliger Foort de Rijder (links), met projectleider Daniel Obbink over Wie Woont Waar: ,,Als ik een verloren uurtje heb, pak ik mijn laptop en ga ik aan de slag." © Dirk-Jan Gjeltema

Wie woonde waar? Iedereen kan helpen om schatkamer van Zeeuwse familiegeschiedenis te openen

MIDDELBURG - Welke Zeeuwen woonden vroeger waar? Het Zeeuws Archief is begonnen met een grootscheeps project om dat in beeld te brengen. En het mooie is: iedereen kan meehelpen.

 1. Jean-Paul Roels, Zeeuwse voorvechter van ‘Grenzeloze Liefde in Coronatijd’ overleden op Belgisch dancefestival
  PREMIUM

  Jean-Paul Roels, Zeeuwse voorvech­ter van ‘Grenzeloze Liefde in Coronatijd’ overleden op Belgisch dancefesti­val

  RETRANCHEMENT - De 54-jarige man die vrijdag overleed op het Belgische dancefestival Extrema Outdoor Extra is Jean-Paul Roels uit Retranchement. Waaraan hij precies is overleden, wordt nog onderzocht, laat zijn zoon Jean-Louis Roels weten. De Zeeuws-Vlaming, oprichter van de Facebook-community Grenzeloze Liefde in Tijden van Corona, wist gedaan te krijgen dat ‘grensoverschrijdende geliefdes’ of mantelzorgers tijdens de lockdown toch de grens over mochten.
 2. Hoed is weer hot. Ontwerpster Hanny Mallekote: ‘Jongeren dragen meer hoeden. Het straatbeeld fleurt ervan op’
  PREMIUM
  Video | Poll

  Hoed is weer hot. Ontwerp­ster Hanny Mallekote: ‘Jongeren dragen meer hoeden. Het straat­beeld fleurt ervan op’

  MIDDELBURG/GOES - Een hoed is weer hot. Met dank aan hoedenliefhebber koningin Máxima, de hoofddekselparade op Prinsjesdag en niet te vergeten tv-series zoals Peaky Blinders. Volgens hoedenontwerpster Hanny Mallekote van Hoed Gezien in Middelburg zetten ook jongeren vaker een hoed op. ,,Ze worden geïnspireerd door hun popidolen en gaan zelf aan de slag op de naaimachine. Ik juich het toe. Het straatbeeld fleurt ervan op.”
 3. Oesterkweker leert steeds beter leven met plaaggeest
  PREMIUM
  video

  Oesterkwe­ker leert steeds beter leven met plaaggeest

  YERSEKE - Even zag het er somber uit voor de Zeeuwse oesterkwekers. De sector gaat al een paar jaar gebukt onder de oprukkende oesterboorder, een slakje dat dood en verderf zaait op oesterpercelen. Nieuwe kweekmethodes om het diertje te slim af te zijn ontwikkelen lukt wel, maar dat gaat met veel vallen en opstaan. Daar kwam anderhalf jaar geleden ook nog eens de coronacrisis bovenop. Weg afzet, zou je denken. Maar gelukkig voor de kwekers liep dat anders...