Wethouder Hulst over PFAS: ‘Mensen willen weten wat in hun lijf zit’
MIDDELBURG - Op de vragen of en hoe een bevolkingsonderzoek langs de Westerschelde komt naar PFAS kan de GGD pas antwoord geven als het RIVM zijn rapport af heeft.
De Hulster wethouder René Ruissen kan begrijpen dat de GGD Zeeland wil wachten op het RIVM-resultaten om te bepalen hóe een bevolkingsonderzoek het beste kan worden opgezet. Maar dát er een onderzoek moet komen staat voor hem als een paal boven water.
,,Mensen willen weten wat in hun lijf zit. En dat is volstrekt legitiem”, zei Ruissen vrijdag in de vergadering van het algemeen bestuur van de GGD, waarin alle gemeenten vertegenwoordigd zijn.
De resultaten van het RIVM-onderzoek worden in mei verwacht. Waarnemend directeur publieke gezondheid Jaap van der Heide liet zich vrijdagmorgen niet verleiden te gaan speculeren. ,,Eerst moet het onderzoek van het RIVM meer duidelijk bieden.”
Zorgvuldigheid
Van der Heide zei dat de vragen die leven bij de bevolking beantwoord moeten worden. ,,Maar de zorgvuldigheid vraagt dat we de resultaten van het lopende RIVM-onderzoek afwachten.” Dat instituut doet onderzoek naar PFAS-gehaltes in vis, schaal- en schelpdieren en planten in de Westerschelde. De GGD Zeeland ontraadde in december al het eten van zelfgevangen vis en garnalen uit de Westerschelde.
Daarnaast loopt nog een zwemwateronderzoek van Rijkswaterstaat in samenwerking met de GGD. De roep om een bevolkingsonderzoek is mede ingegeven door hoge PFAS-waardes die bij omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht zijn gemeten. Dat onderzoek is inmiddels uitgebreid in een ruimer gebied. En er is in Nederland een langlopend nationaal onderzoek naar blootstelling aan PFAS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Piet uit Terneuzen trekt heel wat bekijks met zijn laadkabelgootje: ‘Ik zit nu 's avonds een stuk geruster op de bank’
Piet Koopman uit Terneuzen trekt heel wat bekijks met het kabelgootje in de stoep voor zijn deur. Dat simpele gootje zorgt er voor dat niemand over zijn kabel struikelt, als hij zijn elektrische auto oplaadt. -
PREMIUMJONG IN ZEELAND
Verlegen Domenica (17) wil de wereld rond reizen én miss Zeeland worden: ‘Als stewardess moet je er staan’
Hoe is het om op te groeien in Zeeland? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag: Domenica de Poorter (17) uit VlissingenVlissingen -
Supermarkten in Borssele en Lewedorp sluiten de deuren: ‘Ik krijg last van mijn rikketik, het is genoeg geweest’
Twee supermarkten in de gemeente Borsele sluiten de deuren. De uitbaters van de winkels in Borssele en Lewedorp zien het niet meer zitten. ,,De overheid draait ons de nek om.”
-
‘Forum voor Democratie’ wil ook in het Zeeuwse waterschap
Forum voor Democratie doet ook mee aan waterschapsverkiezingen in Zeeland, al doet de partij dat niet onder haar eigen naam. -
-
-
MET VIDEO
Douchegebouw zinkt in jachthaven Breskens
In de jachthaven van Breskens is een douchegebouw naar de bodem gezonken. Er zijn geen slachtoffers gevallen. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.