Westerstorm houdt huis in Zeeland: evenementen afgelast, wegen afgesloten en veel schade

Foto's | video's | pollVLISSINGEN - De eerste storm in ruim een jaar heeft vandaag flink huisgehouden in Zeeland. Windstoten tot 121 kilometer per uur zorgden ervoor dat verschillende evenementen werden afgelast, wegen werden afgesloten en door de hele provincie veel schade ontstond. Rond 14.30 uur nam de wind in kracht af en was de grootste overlast voorbij.

Het KNMI gaf vanochtend code oranje af voor de zuidelijke provincies. Rijkswaterstaat sloot de weg over de Oosterscsheldekering af voor verkeer. De Zeelandbrug was alleen beschikbaar voor auto's zonder aanhanger. Mensen met aanhanger en truckrijders in Zeeland werd aangeraden hun reis uit te stellen of om te rijden via Bergen op Zoom.  Die waarschuwing bleek niet voor niets: op de Philipsdam ging een aanhanger zonder pardon omver.

Poll

Een keer per jaar een storm is meer dan genoeg

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
1161 stemmen
Volledig scherm
In Goes is een compleet dak van een woning gewaaid. © HV Zeeland

Verschillende evenementen werden afgelast, waaronder de vijftiende Wilhelmina wandel- en fietstocht  in Eede. Ook de carnavalsoptocht in Ossenisse ging vanwege de storm niet door. De open dag van de Paintballvereniging Zeeland in het Poelbos bij Goes werd eveneens gecancelled.

Volledig scherm
Een omgewaaide boom bij Aardenburg blokkeert het fietspad. © Peter Nicolai

De brandweer had de handen vol aan de storm. Volgens de Veiligheidsregio ging het om meer dan 700 meldingen vanuit heel Zeeland. Dikke bomen knakten als luciferhoutjes om, dakpannen, tuinsets en andere attributen vlogen  in het rond. Vooral in (de gemeente) Goes zorgde de storm voor veel problemen. Bij een huis aan het Janis Joplinhof in Goes waaide het complete dak weg. Brandweerlieden hebben het losgeraakte dakdeel weggehaald voor zover dat mogelijk was. Er raakte niemand gewond.  Het beton ligt nu wel vrij. ,,Maar daar zitten kieren in, dus als het gaat regenen, kan het gaan lekken’', zegt de nuchtere bewoner. ,,Er zijn al mensen komen kijken om het te herstellen, maar die mogen door deze wind nu het dak niet op. Waarschijnlijk wordt het morgen gemaakt. Dus we hopen dat het droog blijft of in elk geval niet te veel gaat regenen.’’ 

Volledig scherm
Deze woning aan de Pinksterbloemstraat raakte flink beschadigd. © HV Zeeland

Ook aan een rijtjeswoning  aan de Pinksterbloemstraat is flink wat schade ontstaan toen de wind grip kreeg op de dakbedekking.  Die belandde aan de andere zijde van het huis en hing tot op de serre. De brandweer rukte met spoed uit en zette een hulpverleningsvoertuig, een tankautospuit en een ladderwagen in. 

Volledig scherm
De omgewaaide lichtmast © Camile Schelstraete

Ook een van de uitkijkplatforms bij de spoorwerkzaamheden in Goes is ten prooi gevallen aan de wind, enkele onderdelen waaiden weg. De  wachttent bij de NS-bussen hield het ook niet, het Stationspark was een uur afgezet door de politie. Het werk bij de spoortunnel in Goes ging wel gewoon door. 

In Kattendijke werd de grootste boom van het dorp geveld, meldt inwoner Kees Verweel op Twitter. In Kats werd een complete schuur weggeblazen.

In Kapelle is een boom op een passerende auto gevallen, niemand raakte gewond. Op de tennisbaan in Sint Jansteen is een van de lichtmasten omgewaaid. Het historische gebouw van mouterij De Swaen in Kloosterzande liep schade op doordat er een boom tegenaan viel. In Oost-Souburg waaide eveneens het dak van een woning.

Volledig scherm
Vermorzelde auto's in Sint Jansteen © Camile Schelstraete

De brandweer van Yerseke had een klusje in eigen huis; dakplaten van de kazerne waren losgekomen. 

Volledig scherm
Het uitkijkplatform bij de spoorwerkzaamheden in Goes raakte beschadigd.

Eerste storm sinds ruim een jaar

In Vlissingen was de gemiddelde windkracht tussen 12.00 en 13.00 ruim 9 Bft. Dat betekent dat voor het eerst sinds 24 januari vorig jaar sprake was van een officiële storm. Volgens Weerplaza is morgen opnieuw kans op storm.

Volledig scherm
Een omgewaaide boom verspert de Ringbaan-West in Goes. © Rob Paardekam
Volledig scherm
Waterlandkerkje. © Lisa Vanderwey
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement