Volledig scherm
Archieffoto van een loods van Amels in Vlissingen. © RUBEN OREEL

Werknemers Amels naar huis wegens gebruik asbesthoudend straalgrit

UpdateVLISSINGEN – 250 Werknemers en ingeleenden van jachtenbouwer Amels Holland in Vlissingen en Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen-Oost zijn donderdagochtend vroeg naar huis gestuurd omdat tijdens werkzaamheden in de loodsen asbesthoudend straalgrit is gebruikt.

Aan de poort kregen medewerkers, onder wie onderaannemers en kantoorpersoneel, te horen dat ze niet bij hun werkplek konden komen. Wanneer ze weer aan de slag kunnen is niet duidelijk. Volgens woordvoerder Arold de Vries van Damen is niet alle personeel naar huis gestuurd. ,,Het gaat alleen om mensen die op de locaties werkten waar asbesthoudend straalgrit is gebruikt.''

Momenteel vindt volgens De Vries een groot onderzoek plaats. Damen wil eerst alle feiten boven tafel krijgen om daarna te besluiten wat er verder moet gebeuren. De Vries kan daarover nog geen nadere mededelingen doen. In een later stadium bekijkt het bedrijf wie aansprakelijk is. De Vries bevestigt wel dat het staalgrit is geleverd door Eurogrit.

In een korte verklaring stelt Damen Shipyards dat het staalgrit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het reinigen van verf op stalen schepen. ,,De vezels die in het product gevonden zijn, bevatten, volgens Eurogrit, hoeveelheden lager dan 100 milligram per kilo droge stof. Op deze niveaus vormt het product zelf geen risico, hoewel verhoogde gezondheidsrisico's niet kunnen worden uitgesloten na langdurig, onbeschermd gebruik'', schrijft Damen in de verklaring.

Het asbest was volgens Damen 'voor een beperkte tijd (tussen juli en september) in het staalgrit aanwezig'. ,,Wij kunnen bevestigen dat Eurogrit Aluminum Silicate in deze periode op sommige van onze werven gebruikt is. Uiteraard hebben we alle voorraden van dit product onmiddellijk uit gebruik genomen en zijn alle betrokkenen geïnformeerd en passende (preventieve) maatregelen genomen. Tevens volgen we de instructies van I-SZW om eventuele verdere risico’s te minimaliseren.''

Het Dordtse bedrijf Eurogrit ontdekte vorige week witte asbest tussen smeltslak straalgritVeel bedrijven in Nederland hebben het vervuilde straatlgrit gebruikt.

Eurogrit riep vervolgens alle geleverde straalgrit terug en op verschillende plaatsen, zoals bij de Arsenaaltoren in Vlissingen, werden werkzaamheden stilgelegd. In Vlissingen-Oost is om dezelfde reden een stuk grond afgezet dat door Verbrugge Terminals wordt verhuurd aan een andere partij.  De vervuilde grond, zo laat een woordvoerster weten, wordt vandaag of morgen gesaneerd. 

De PZC nieuwsapp, download ‘m nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement