Volledig scherm
Het terrein van de Scheldewijk dat bouwrijp wordt gemaakt. De radio-actieve slak werd bij de flats aan de Paul Krugerstraat (op de achtergrond) gevonden. © Ruben Oreel

Werk Scheldewijk Vlissingen wordt weer hervat na vondst radioactief restproduct

UPDATE 17.46 uurVLISSINGEN – De werkzaamheden in de Vlissingse Scheldewijk worden donderdag hervat. Onderzoek na de vondst van licht radioactief materiaal maandag wees uit dat er geen gevaar voor mens en omgeving is.

De radioactiviteit die door een afvalverwerker werd gemeten, bleek afkomstig van een restproduct van zware industrie uit het verleden. Dat product zat in één slak, constateerde de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Slakken zijn vaak licht radioactief, maar de straling is zo miniem dat ze vaak worden gebruikt in funderingen bij de wegenbouw.

Slak

Ook de op het Scheldeterrein achter de Paul Krugerstraat opgedolven slak bleef onder de wettelijke grenswaarden, bleek uit metingen van de ANVS. De werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de Scheldewijk kunnen dus donderdag weer worden hervat, meldde projectleider Hans van Houdt van de gemeente Vlissingen.

Hoewel er geen gevaar voor mens, dier en omgeving is geweest, neemt de gemeente 'pro-actief maatregelen' om voorbereid te zijn op eventuele nieuwe vondsten van radioactief materiaal. Zo zullen tijdens de werkzaamheden voortdurend metingen worden verricht. Van Houdt laat overigens weten dat het onderzoek naar de slak nog niet is afgerond. ,,We weten nog niet of het om wat voor soort slak het precies gaat: een metaalslak of een fosforslak. Het is in elk geval bijzonder dat het om zo'n groot, zwaar stuk gaat, omdat slakken veelal steentjes of kleine brokstukken zijn."

Afval

De werkzaamheden in de Scheldewijk hebben van maandagmiddag tot woensdag stilgelegen. De gemeente nam die maatregel direct na de melding van een afvalverwerker dat in één van de acht containers met aangeleverd afval lichte radioactiviteit werd gemeten. Van Houdt verheelt niet dat de gemeente schade lijdt door de vertraging. Maar hij benadrukt dat veiligheid voor alles gaat en het werk donderdag weer wordt hervat.

Of alle voertuigen, die de afgelopen dagen door aannemers elders zijn ingezet, direct weer ter plaatse kunnen zijn, wist de projectleider eind woensdagmiddag nog niet. ,,De explosievendienst gaat verder met het onderzoek naar niet gesprongen explosieven. En ik verwacht dat het opgraven van kabels en leidingen ook snel verder kan. Hopelijk donderdag al, maar begin volgende week zal het werk zeker weer in volle gang zijn." 

Eerder op de woensdag had Angélique Duijndam (Lijst Duijndam) al vragen gesteld. Het raadslid wilde onder meer weten of de bouwvakkers op het Scheldeterrein en de omwonenden geen gevaar hadden gelopen. Daarnaast vraagt ze aan burgemeester en wethouders of er op meer plaatsen in Vlissingen radioactief afval kan worden gevonden. Als het college niet zeker weet of er risico's zijn, zou op meer plaatsen onderzoek moeten worden gedaan, vindt Duijndam. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement