Volledig scherm
Impressie van het plan Kruittoren met de 31 meter hoge woontoren en de kadewoningen. © Timo Van De Kasteele

Weg vrij voor woontoren Tholen

DEN HAAG/THOLEN - De Raad van State ziet geen onoverkomelijke problemen in een 31 meter hoog appartementengebouw nabij de entree van Tholen, zo blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak.

De Raad is het niet eens met enkele omwonenden en een drietal cultuurhistorische verenigingen, die de toren absoluut niet vinden passen bij het beschermde stadsgezicht van Tholen. Eerder stemde de gemeenteraad in met het woningbouwproject Slachtveld-Kruittoren. 

Behalve de woontoren maakt het plan de bouw van een aantal kadewoningen mogelijk, in totaal 29 woningen. En die zijn volgens de ontwikkelaar bijna allemaal al verkocht. De tegenstanders hebben op zich geen moeite met woningbouw, maar een toren van 31 meter vinden zij te hoog. De Raad van State is het evenwel eens met de gemeente dat de woontoren prima in de skyline van Tholen past. 

De gemeente beschouwt de woontoren als een verwijzing oftewel ‘knipoog’ naar een kruittoren die daar ooit in de 18e eeuw heeft gestaan. Bovendien wordt het woonflat niet hoger dan de 46 meter hoge kerktoren. Verder is de Raad het niet eens met de tegenstanders dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed(RCE) een negatief advies heeft gegeven. Volgens het hoogste bestuursrechtscollege ziet de RCE een woontoren op zich niet als onaanvaardbare aantasting van het beschermde stadsgezicht. 

De RCE geeft wel een aantal adviezen over de wijze waarop het torengebouw het beste in de historische omgeving kan worden ingepast. Dat de gemeenteraad eerdere bouwplannen op die plek met lagere bouwhoogtes heeft afgewezen, vindt de Raad ook geen reden om dit woontorenplan af te schieten. De Raad laat zich alleen uit over dit nieuwe bestemmingsplan en niet over oudere plannen en beleidsvisies. Gemeenteraden hebben nu eenmaal een grote vrijheid om ruimtelijk beleid te wijzigen en bestemmingsplannen aan te passen.

EINDE BERICHT>>>>>>>>>>>>>>>>>

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vlissingse strandbeheerder Albert Dijkstra aan de kant gezet. ‘Ik heb er niet van geslapen’
    PREMIUM

    Vlissingse strandbe­heer­der Albert Dijkstra aan de kant gezet. ‘Ik heb er niet van geslapen’

    VLISSINGEN - Na twee generaties waakt er vanaf dit voorjaar geen Dijkstra meer over de Vlissingse stranden. Per 1 april geeft de gemeente het beheer en de bewaking over aan de Stichting Strandexploitatie Veere. De functie van Albert Dijkstra, strandbeheerder voor Vlissingen, komt te vervallen. Ook de veertien strandwachten die tijdens het toeristenseizoen worden ingezet, moeten mogelijk op zoek naar een andere zomerbaan.