Volledig scherm
Johannes Post aan boord van reddingsboot de Koopmansdank © Dirk Jan Gjeltema

'Pas op als je het water opgaat'

VLISSINGEN - De vakantie is van start en het wordt weer druk op het water. Wees alert: volgens redders van de KNRM gaan mensen nogal eens onvoorbereid het water op.

Ja echt, hij komt ze tegen: zeilers die niet weten dat er eb en vloed is op de Oosterschelde. Of schippers die met verouderde kaarten het water op gaan en vastlopen op een zandbank. Schipper Johannes Post van de KNRM Neeltje Jans kijkt nergens meer van op.

,,Sommige mensen hebben gewoon domme pech”, benadrukt hij. Maar dat geldt lang niet voor iedereen; veel mensen gaan simpelweg niet voorbereid het water op. ,,Zo zien veel mensen de Oosterschelde als een meer. Ze hebben niet in de gaten dat de Noordzee doorloopt.”

Overvallen

Volledig scherm
Schipper Johannes Post bij de stormvloedkering: Pleziervaart komt hier regelmatig vast te zitten in veiligheidslijn. © Dirk Jan Gjeltema

Eb en vloed, weer en stroming overvallen menig zeiler en zwemmer, vertelt Post. Hij herinnert zich nog goed een voorval van een op een zandbank vastgelopen zeilboot. ,,Dat wordt dan zes uur wachten’, riep ik naar de schipper. ‘Zes uur?’ De man keek me met grote ogen aan. ‘Ja’, reageerde ik. ‘Dan is het weer hoog water.’ Of er dan geen water in de boot zou komen, vroeg de schipper weer. ‘Het wordt juist eb en de boot ligt op een zandplaat’, legde ik uit.” Natuurlijk liet de KNRM’er de zeiler niet aan zijn lot over. ,,We leggen altijd een anker uit naar diep water, zodat de boot vanzelf weer naar het diepere water wordt getrokken. Lostrekken levert alleen maar schade op.”

Het is zomaar een voorbeeld. Gevaarlijke situaties op het water worden vaak veroorzaakt door onwetendheid bij de mensen, vat Marcel van den Nieuwendijk, schipper KNRM Breskens, samen. ,,Ik zou het geen domme acties willen noemen, omdat ze zich vaak niet bewust zijn van de gevaren zoals sterke stromingen.” Als voorbeeld noemt hij mensen die relaxen op drijvende objecten. ,,Met een sterke stroming drijf je makkelijk met drie tot vier kilometer per uur weg op je luchtbed. Dat kan heel gevaarlijk zijn als je van het luchtbed afspringt en in paniek raakt omdat je in het diepe zit.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement