Volledig scherm
Jodiumtabletten bieden bescherming aan inwoners tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval vrij kan komen. In Borssele staat de enige werkende kerncentrale van het land. © ANP

Webportaal helpt: hoe moet je handelen bij een kernramp?

DEN HAAG - Wat kun en moet je als burger doen als er uit de kerncentrale in Borssele radioactieve straling vrij komtDe nucleaire waakhond ANVS biedt sinds gisteren antwoorden op het nieuwe webportaal infonucleairrisico.nl.

Het portaal van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, kortweg ANVS, informeert over de veiligheid en risico's van kernreactoren. Ook vinden burgers er crisis- en rampenbestrijdingsplannen en de internationale samenwerking bij nucleaire noodsituaties. 

Tevens kunnen ze klikken op de Veiligheidsregio van het gebied waar ze wonen. Eén muisklik verder stuiten ze op informatie over een nucleaire crisis (een kernramp bijvoorbeeld) en een stralingsongeval, hoe je er als (Zeeuwse) burger op kunt voorbereiden en wat je moet doen in een situatie met radioactieve straling. Er staan ook tal van links bij, zoals naar de website zeelandveilig.nl en Facebook Zeeland Veilig, het Twitter-account @VRZ van de Veiligheidsregio Zeeland, NL-Alert en 'rampenzender' Omroep Zeeland. Ook de landelijke crisispagina (crisis.nl) is er te vinden. Verder zijn er links naar belangrijke websites in buurlanden zoals de publiekspagina over nucleaire veiligheid in België. 

Staatssecretaris Stienje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ,,Ik vind het belangrijk dat iedereen informatie over de veiligheid en risico’s van kernreactoren op één centrale plek kan vinden. Dit webportaal laat zien wat de overheid doet, wat je zelf kunt doen in geval van een nucleaire crisis of een stralingsongeval en wat het betekent als je wordt blootgesteld aan straling.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement