Volledig scherm
Jan de Jager uit Wolphaartsdijk tijdens het NK Tegenwindfietsen in 2018. © arie kievit

‘We kriehen sturm!’ Zondag NK Tegenwindfietsen op de Kering

Update 16:58 uurNEELTJE JANS - De windmeesters zijn er uit. We kriehen sturm. En stevig ook. Windkracht zeven met uitschieters tot 8 is de verwachting voor zondag. En dat betekent dat het tijd is voor de zesde editie van het NK Tegenwindfietsen. 

Driehonderd bikkels gaan zondagmiddag op de Oosterscheldekering de strijd aan met de wind. En trappen zich het snot voor de ogen. Zoals Jan de Jager uit Wolphaartsdijk, die alle edities van de partij was. 

,,Het gaat hoe dan ook door”, zegt medeorganisator Robrecht Stoekenbroek. ,,Tenzij het echt gevaarlijk wordt, er moeten geen deelnemers van de kering vliegen. Of de wind moet plots toch van richting veranderen of in kracht afnemen.”

Ideale omstandigheden

De krachtpatsers gaan van start op klassieke herenfietsen, zonder versnellingen maar met terugtraprem. Daarmee beuken ze 8,5 kilometer lang tegen de wind in. En de wind is zondag ideaal, zegt Stoekenbroek. ,,Zuidwest 7 tot 8.” 

Het evenement is dit jaar extra aangekleed met een riemenvasttribune, orkaanorkest en een zogeheten ‘vomit area’, ofwel een spuughoek. Ook komt er een wand met verrassende weggewaaide voorwerpen. 

Uitverkocht

De wedstrijd start zondag om 12.00 uur. Er doen 200 individuele deelnemers mee en 25 vierkoppige teams die het tegen elkaar opnemen in de ploegentijdrit. Inschrijven is niet meer mogelijk. Het evenement is uitverkocht. 

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.
 3. Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’
  PREMIUM
  portret

  Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’

  TERHOLE - Als filiaal/rayonmanager van Pabo croste Alex Eggermont uit Terhole (54) door heel het land, nu is hij gebonden aan een scootmobiel. Vijf jaar geleden werd hij geveld door een cva, een beroerte, en dat heeft hem de ogen geopend. ,,Vroeger kon ik snel oordelen over mensen die ik niet kende of sprak. Nu weet ik dat je moet luisteren, inleven en dan reageren.”