Volledig scherm
Het waterschapskantoor in Terneuzen. © Waterschap Scheldestromen

Waterschap wil Zeeuwse gezinnen sparen

MIDDELBURG - Als het aan waterschap Scheldestromen ligt, gaat de extra belastingverhoging voor gezinnen niet door. ,,Dat zou huishoudens te zwaar belasten", zei Henk Verheuvel (SGP) vandaag in het algemeen bestuur.

In de landelijke plannen voor een nieuw belastingstelsel voor de waterschappen is de zuiveringsheffing een van de heikele punten. Nu betalen alleenwonenden één keer het tarief (bij Scheldestromen dit jaar 58 euro) en alle andere huishoudens, ongeacht de grootte, drie keer.

De Unie van Waterschappen stelt voor tweepersoonshoudens twee keer het tarief in rekening te brengen en gezinnen met vier of meer personen vier keer het tarief. Volgens de berekeningen stijgt het Zeeuwse tarief naar 73 euro.

Belastingverhoging

Voor gezinnen met meer dan één kind zou dat een belastingverhoging betekenen die kan oplopen tot 100 euro per jaar. Het Zeeuwse waterschap, dat vrijdag zijn standpunt moest bepalen over het nieuwe belastingstelsel, vindt dat veel te ver gaan.

Zij vinden drie categorieën voldoende. Ook verantwoordelijk dagelijks bestuurder Denis Steijaert kon zich daarin vinden, al wees hij er wel op dat daardoor het tarief met nog eens vijf euro zal stijgen.

Waterverbruik

Bijna alle partijen stemden daarmee in, met uitzondering van de PvdA en Gert-Jan Minderhoud (Partij voor Zeeland). Zij zijn de voornaamste voorstanders van een heffing op basis van het echte waterverbruik. ,,Dat is het eerlijkste systeem", zei Paul Weemaes (PvdA). Zijn pleidooi om dat verder te onderzoeken kreeg onvoldoende steun.

De Unie van Waterschappen neemt in december een besluit over het nieuwe belastingstelsel, dat in 2022 van kracht moet worden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement