Bij Zoutelande ligt de dijkvoet bloot.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij Zoutelande ligt de dijkvoet bloot. © Dirk Jan Gjeltema

Waterschap slaat alarm: opspuiten kust kan niet langer wachten. ‘Veiligheid komt in gevaar’

MIDDELBURG - Het opspuiten van de Zeeuwse stranden moet nog dit jaar gebeuren. Anders dreigt de veiligheid in gevaar te komen, zegt waterschap Scheldestromen.

De recente stormen Ciara en Dennis hebben aanzienlijke delen van de stranden weggeslagen. Rijkswaterstaat heeft steeds benadrukt dat de veiligheid niet in het geding is. De zogeheten basiskustlijn, de minimale contouren van de kust, is nog steeds intact.

Dat klopt op zich, zegt Philipp Keller, dagelijks bestuurder van het waterschap. ,,Maar de veiligheidsmarge die we hadden, is nu wel op. Dat betekent dat als er nog een aantal Ciara's komt, er sprake is van een veiligheidsprobleem.”

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.