Volledig scherm
Waterschap houdt voorlopig het zomerpeil vast, op plaatsen waar dat kan. © Waterschap Scheldestromen

Waterschap houdt waterpeil in sloten hoog vanwege droogte

MIDDELBURG - Waar mogelijk hanteert waterschap Scheldestromen voorlopig het (hogere) zomerpeil in sloten. Die maatregel is nodig omdat door de droogte het grondwater nog altijd te laag staat.

Ondanks de recente en verwachte regen is er nog sprake van een neerslagtekort. Die schommelt in Zeeland op dit moment rond de 150 millimeter. Lage grondwaterstanden kunnen tot onder meer zettingsschade leiden.

Om de grondwatervoorraden weer op peil te brengen, houdt waterschap Scheldestromen waar mogelijk water vast in de sloten en de vijvers. Datzelfde gebeurde na de zomer van de 2018, wat een gunstig effect bleek te hebben op de grondwatervoorraad en de waterstanden.

Normaal wordt het waterpeil in de winter verlaagd. Dat is nodig om grote hoeveelheden neerslag te kunnen verwerken. Nu is dat minder noodzakelijk, omdat er onder in de bodem nog voldoende ruimte is.

De maatregel blijft voorlopig van kracht. Het waterschap houdt de situatie in de gaten en maakt op basis van kennis, ervaring, weersverwachting en locatie een afweging welk waterpeil het hanteert.