Volledig scherm
Kantoor van het waterschap in Middelburg. © Waterschap Scheldestromen

Waterschap gaat toerist geen belasting vragen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen is niet van plan om toeristen te laten meebetalen. Het PvdA-plan om toeristenbelasting in te voeren voor het waterschap is volgens het dagelijks bestuur onhaalbaar.

PvdA-fractievoorzitter Paul Weemaes stelde vorige maand voor toeristenbelasting voor het waterschap te introduceren. Hij wees erop dat de kosten van het waterschap de komende jaren fors stijgen. Om te voorkomen dat de lasten van de inwoners al te zeer toenemen, zouden ook toeristen mee moeten gaan betalen. Die profiteren immers ook van het werk van het waterschap.

Quote

Het is heel verstandig dat we van de toerist geen melkkoe maken

Co Schot

,,We hebben het uitgezocht", zei dagelijks bestuurder Denis Steijaert gisteravond in de commissie bestuurlijke en economische zaken. ,,Er is geen enkele juridische mogelijkheid om het toerisme te belasten.” Bovendien, zo zei hij, betalen toeristen indirect wel mee via bijvoorbeeld heffingen die recreatiebedrijven betalen en betaald parkeren.

Vrijwel alle partijen zien een toeristenbelasting ook niet zitten. ,,Het is heel verstandig dat we van de toerist geen melkkoe maken. We moeten juist blij zijn dat de recreant hierheen komt”, zei bijvoorbeeld Co Schot (bedrijven). ,,Het lijkt me op dit moment niet haalbaar en ook noodzakelijk om deze discussie te voeren", aldus Gillis Klompe (ongebouwd).

Delen

Tom Lievense (PvdA) drong erop met gemeenten in overleg te gaan, om te kijken of ze hun inkomsten uit de toeristenbelasting willen delen. Steijaert kaatste de bal terug en memoreerde dat Lievense raadslid in Veere is. ,,Ik daag u uit om daar een motie in te dienen om een deel van de toeristenbelasting naar het waterschap door te schuiven.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement