Wat is het mooiste nieuwe gebouw van Zeeland?

verkiezingWat is het allerbeste, -mooiste of slimste interieur-, landschaps- of architectuurproject dat afgelopen jaar in Zeeland verwezenlijkt werd? In de aanloop naar de Dag van de Architectuur op vrijdag 1 juni kunt u stemmen op uw favoriet.

De volgende vijf projecten maken kans op de Dag van de Architectuurprijs: het bedrijfspand van de Gebroeders Weststrate in Goes, de woning ML16010 in Sint-Annaland, hotel Bosch & Zee in Domburg, Woonwijk Scandinavische Velden in Zierikzee en hotel Tien Torens in Zoutelande. Hieronder leest u meer over de genomineerden, en in de komende dagen plaatsen we alle vijf de gebouwen uitgebreid in de schijnwerpers.

Bedrijfspand Gebroeders Weststrate

Volledig scherm
Het bedrijfspand van Gebroeders Weststrate in Goes. © Bouwraadhuis
Volledig scherm
© Bouwraadhuis

De hoge glazen pui maakt van de showroom van het gebouw van handelaar in landbouwmachines Gebroeders Weststrate het meest in het in het oog springende element. Die hoogte is hard nodig, omdat het perceel van het bedrijf behoorlijk laag ligt ten opzichte van de weg. Dankzij dit ontwerp springen de machines in de 'etalage' toch in het ook.

Ook via grote daklichten stroomt het daglicht het pand binnen. Daardoor voelt het pand zeer ruim aan.

Het pand van Gebroeders Weststrate werd ontworpen door architect Bouwraadhuis.

Woning ML16010

Volledig scherm
Woning ML16010 in Sint-Annaland. © BuroSALT
Volledig scherm
© BuroSALT

De basis van deze woning bestaat uit twee rechthoeken die net van elkaar verspringen. Deze sprong zorg niet alleen voor dieptewerking, maar creëert ook een balkon, een erker en een veranda. Met hout is een kader rond de hoofdvorm gemaakt als in het oog springend element.

BuroSALT tekende voor het ontwerp van deze contrastrijke woning.

Hotel Bosch & Zee

Volledig scherm
Hotel Bosch & Zee in Domburg. © Harmonische Architectuur Voorstonden
Volledig scherm
© Harmonische Architectuur Voorstonden

Dit oude hotel in Domburg is in 2017 aan de achter- en zijkant uitgebreid. Onder het complex is een parkeerdek gekomen. Het nieuwe gedeelte is daarbij harmonisch rond het oude, centrale deel ontworpen. Door kleuraccenten is duidelijk te zien welk deel nieuw is.

De uitbreiding is een ontwerp van Harmonische Architectuur Voorstonden.

Hotel Tien Torens

In het hoogste duin van Zoutelande ligt  nieuwe, duurzame en futuristische Duinhotel Tien Torens. Het hotel telt negentien lodges. Het hotel heeft de vorm van een piramide, waarbij het exterieur helemaal opgaat in de duinen. Tien Torens is duurzaam omdat het hotel zelf energie opwekt met zonnepanelen. 

De Tien Torens komt uit de koker van Lokerse Architecten.

Volledig scherm
Hotel Tien Torens in Zoutelande. © Lex De Meester

Woonwijk Scandinavische Velden

Volledig scherm
De Scandinavische Velden in Zierikzee. © Wonka Architectuur
Volledig scherm
De Scandinavische velden, een woonwijk in Zierikzee. © Wonka Architectuur

De Scandinavische Velden is een woonwijk in het uitbreidingsgebied Noorderpolder in Zierikzee. De wijk bestaat uit vrijstaande woningen, twee-onder-één kapwoningen, rijwoningen en levensloopbestendige woningen. Sociaal gezien kent de wijk dan ook een grote diversiteit aan leeftijdscategorieën van bewoners. De kleuren en materiaal keuzenverwijzen direct naar de klassieke Scandinavische architectuur.

De wijk is ontworpen door Wonka Architectuur.

Volledig scherm
© Thinkstock