Volledig scherm
© Thinkstock

Wat is het mooiste nieuwe gebouw in Zeeland? Stem mee!

VERKIEZINGWat is het mooiste of beste gebouw, landschaps- of interieurproject dat het afgelopen jaar in Zeeland is uitgevoerd? In de aanloop naar de Dag van de Architectuur op vrijdag 21 juni is de keuze aan u.

Deze vijf projecten maken kans op de Dag van de Architectuurprijs: HZ University of applied sciences Middelburg - Een link tussen stad en natuur; Camping de Nolle Vlissingen - landschapsontwerp; B&B De Zilte Melis Meliskerke - interieurconcept; Windpark Krammer - servicegebouw; Toversluis in Sluis - esplanade. Hieronder leest u meer over de kandidaten. In de komende dagen en weken plaatsen we alle vijf de ontwerpen uitgebreider in de schijnwerpers.

HZ University of applied sciences Middelburg

‘Een link tussen stad en natuur’ heeft het project als kenmerk gekregen. Het al bestaande kantoorgebouw is verbouwd om het geschikt te maken voor het geven van onderwijs. Er zijn nieuwe gevelopeningen aangebracht, ‘om de stad zijn nieuwe burgers te tonen’; ook is er een verbinding gemaakt met het groene Bolwerk. Het interieur is rustig en natuurlijk, om contact tussen studenten en docenten te bevorderen.
Ontwerp: CONIX RDBM Architects

Volledig scherm
HZ University in Middelburg. © AV dienst HZ

Esplanade Toversluis

Volledig scherm
Esplanade Toversluis. © Ralph Borghouts

Toversluis is het overdekte recreatiecentrum in Sluis, met allerhande attracties. In het verleden heeft MAS Architectuur al eerder ontwerpen geleverd voor delen van het complex en nu was de buitenkant aan de beurt. Daarvoor is een zogenaamde esplanade ontworpen: een houten constructie over de volle lengte van het gebouw. Op deze manier is vanaf de rondweg direct duidelijk waar de entree van Toversluis is. Verder biedt de esplanade aan de terraszijde wat beschutting, en maakt zorgt ze dat het pand een aansprekend uiterlijk heeft dat zowel overdag als ‘s avonds recht doet aan de vrolijkheid van het interieur.
Ontwerp: MAS architectuur (John Nieuwenhuize & Joost Berger)

Interieur De Zilte Melis

Bed and Breakfast De Zilte Melis is afgelopen jaar gerealiseerd in Meliskerke. Daarbij heeft Projectinrichting Lavoir een interieurconcept verzorgd voor de inrichting van vijf kamers: vloeren, raambekleding, wandafwerking, meubilair, sanitair en wellness-elementen. Met onder meer zwart stalen elementen en natuurlijke materialen is voldaan aan de opdracht om de kamers een industrieel karakter te geven met een fris uiterlijk.

Volledig scherm
De Zilte Melis (interieur) © Projectinrichting Lavoir

Ontwerp: Projectinrichting Lavoir

Largo Resort Vlissingen

Volledig scherm
Largo Resort Vlissingen © Largo Resort

Een vlak gedeelte van Largo Resort Vlissingen is op de schop genomen. Voorheen was dit onderdeel van de camping bestemd voor campers, maar nu is het een vakantiehuispark met 19 huisjes voor vier tot zes personen. De opdracht voor het landschapsontwerp was ‘Stoer, Zeeuws en niet-alledaags’.
Landschapsarchitect: Robin Lock/EcoSCAPE

Servicegebouw Windpark Krammer

Volledig scherm
Servicegebouw Windpark Krammer © Maurits van Hout

Als het hard waait, is dat ideaal voor windpark Krammer; maar voor bezoekers en gebruikers juist niet. Zij kunnen dan wel wat beschutting gebruiken. Daarom is een gebouw ontworpen ‘dat zich enerzijds kenmerkt als stoer en beschermend en anderzijds als warm en openend naar de omgeving’. Daarvoor is aan de kant van het transformatorstation donkere steen gebruikt, met weinig ramen; maar aan de kant van het groen en het water juist warm hout. De houten pergola heeft in de zomer ook een zonwerende functie. Binnen is er onder meer een aangename kantooromgeving en buiten geeft een trap toegang tot het dak met uitzicht over de omgeving. Het servicegebouw is het extreem goed geïsoleerd en wordt het volledig elektrisch verwarmd. De energie die daarvoor nodig is wordt geleverd vanuit het windpark.
Ontwerp: Bouwman Architectuur Studio

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement