Volledig scherm
© ThinkStock

'Ware leegloop' van het platteland blijkt reuze mee te vallen

De ‘ware leegloop’ van het Zeeuwse platteland bestaat alleen op papier. Van een massale trek naar de steden is de afgelopen jaren geen sprake geweest. De inwoners van Krabbendijke, Arnemuiden, Sint Annaland of ’s-Gravenpolder hebben er niets van gemerkt, maar in 2015 woonden ze van de een op andere dag niet meer op het Zeeuwse platteland. Ze hoefden daarvoor niet eens te verhuizen.

Poll

Zeeland is één groot dorp

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
913 stemmen

Een administratieve wijziging bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zorgde dat een aantal grote Zeeuwse dorpen op papier opschoven van de categorie ‘niet stedelijk naar ‘weinig stedelijk’. Hun inwoners vormen het leeuwendeel van het ‘verlies’ van inwoners van het platteland, zoals gemeld in het rapport  De Staat van Zeeland, geschreven door het ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. ,,Het platteland van Zeeland kende met een verlies van 28.000 inwoners de afgelopen jaren (sinds 2009, red.)  een ware leegloop’’, aldus de ZB in het persbericht bij de presentatie van het rapport.

Klassering

Dick van der Wouw.
Volledig scherm
Dick van der Wouw. © DirkJan Gjeltema

Het CBS heeft Nederland verdeeld tot op wijkniveau. Die krijgen al naar gelang het aantal adressen per vierkante kilometer een klassering. Er zijn vijf klassen, van zeer sterk stedelijk (meer dan 2.500 adressen per vierkante kilometer) tot niet-stedelijk (minder dan 500 adressen). Die laatste categorie wordt door de ZB beschouwd als het ‘platteland’. Voor het bepalen aantal adressen gebruikt het CBS sinds 2015 een andere bron ,, Deze bronwijziging veroorzaakt een trendbreuk in de cijfers ten opzichte van 2014’’, aldus het CBS. Het komt er op neer dat meer panden worden meegeteld. Bovendien zijn  grenzen van 'niet-stedelijke' wijken veranderd waardoor mensen van het platteland 'verdwenen'.  Voorbeeld: een dorpskern en buitengebied vormden eerst één gebied voor het CBS, maar werden later gesplitst in twee. Het buitengebied bleef niet-stedelijk, maar het dorp was niet langer 'platteland'. 

Dick van der Wouw, senior-onderzoeker bij de ZB, erkent dat de wijziging van de werkwijze bij het CBS een aanzienlijk effect heeft gehad. ,,De term 'leegloop' hadden we nog nadrukkelijker tussen aanhalingstekens moeten zetten. Maar dan nog zijn 7.000 mensen tussen 2009 en 2014 uit de niet-stedelijke gebieden vertrokken. De trend is dat mensen naar plaatsen met meer voorzieningen willen verhuizen.'' Dat kan zijn van een klein naar een groot dorp  of van een buitenwijk naar het centrum van de stad. 

Grootste groep

Overigens is sinds 2015 de terugloop van het aantal mensen in het buitengebied en de kleinere dorpen gestopt. Er zijn er zo'n duizend bijgekomen. Met ruim 150.000 mensen vormen   de 'plattelanders' de grootste groep in Zeeland. 

Het inwonertal van de de stadskernen van Middelburg, Vlissingen, Goes, Terneuzen en Zierikzee nam tussen 2009 en 2017 toe met ongeveer 3.500.  In diezelfde periode nam de totale Zeeuwse bevolking toe met 1.600.  Dat betekent dat buiten de vijf steden in acht jaar de bevolking met 1.900 zielen is afgenomen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement