Walvis van 13,5 meter aangespoeld bij Domburg

videoDOMBURG - Een potvis van zo'n 13,5 meter is vrijdagochtend aangespoeld op het strand bij Brooklyn Beach in Domburg. Het dier is overleden. Honderden mensen nemen een kijkje bij de walvis.

Het gaat om een mannelijke volwassen potvis die is aangespoeld bij opkomend tij. "Hij is verdwaald, dat is zeker", zegt Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren Nederland. "Ze horen in de Noordelijke IJszee thuis. Het kan zijn dat hij terug zwom naar de evenaar, waar ze paren bij de Azoren." Naturalis uit Leiden onderschrijft dat.

Volgens stichting SOS Dolfijn is de potvis levend aangespoeld en 's nachts overleden op het strand. Het dier heeft enkele verwondingen bij zijn staart, maar ziet er verder gaaf uit. Naturalis is samen met Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Wageningen ter plaatse voor onderzoek.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Sebas de Witte uit Westkapelle bij de potvis © Lex De Meester

Skelet en maaginhoud

De walvis wordt gereedgemaakt voor vervoer en gaat vermoedelijk naar Harlingen voor ontleding. Vooral het skelet, de maaginhoud en de vinnen van de potvis zijn daarbij van belang. "Daarmee kunnen we onderzoeken waar het dier vandaan komt en waaraan het is overleden", zegt Naturalis-woordvoerder Hilde Pracht. 

De stranding zorgde voor een toestroom van honderden mensen die de gigant met eigen ogen wilden zien. Rond 14.00 uur werden rood-witte linten om het dier gespannen om toeschouwers op afstand te houden. Tientallen mensen maakten foto's en video's van de walvis. 

Volledig scherm
Linten rond de walvis © Theo Giele

'Supergrote walvis!'

Volledig scherm
Een chauffeur van de Sligro zag het dier als eerste © Johan Krijger

Middelburger Johan Krijger, chauffeur bij de Sligro, zag de walvis 's rond 8.30 uur liggen op het strand. Hij belde in paniek zijn baas met de mededeling: "Er ligt echt een supergrote walvis op het strand!" Vervolgens belden ze de stichting Strandexploitatie Veere.

Potvissen komen in alle zeeën voor. De Noordzee is echter een soort fuik voor de giganten. Ze zijn gewend aan diepe wateren en raken gedesoriënteerd van zandbanken. Daardoor raken ze verzwakt en kunnen ze sterven, waarna ze aanspoelen.

Laatste potvis in Zeeland: 1970

Het is de negende keer in de geschiedenis dat een potvis in Zeeland aanspoelt, sinds de tellingen worden bijgehouden. De laatste keer was 47 jaar geleden. In Breskens spoelde toen een potvis van 16,65 meter aan. In 1937 strandden er twee potvissen in Terneuzen aan. De 5 eerdere meldingen dateren van 1626 en eerder.

Begin dit jaar werden ook al twee potvissen gespot in Zeeland. Het ging toen om twee levende exemplaren die in de monding van de Westerschelde zwommen. De beesten zijn toen door Rijkswaterstaat terug naar open zee gedirigeerd. In totaal zijn er 75 potvissen aangespoeld in Nederland.

Volledig scherm
De walvis © Stichting Strandexploitaite Veere
Volledig scherm
De walvis © Stichting Strandexploitatie Veere
Volledig scherm
De aangespoelde walvis © Stichting Strandexploitatie Veere
Volledig scherm
De potvis is zo'n 13,5 meter lang © Theo Giele
Volledig scherm
Naturalis komt ter plaatse voor onderzoek © Theo Giele
Heeft u beelden van de walvis?
We ontvangen graag uw foto, video of tip via Whatsapp. Het nummer is: 06-20418849.
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement