Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Waarom komen juist Zeeuwse gemeenten euro's tekort op de zorg?

MIDDELBURG - Per inwoner komen de Zeeuwse gemeenten jaarlijks 40 tot 80 euro tekort op de kosten voor zorg en inkomen. In Middelburg is dat zelfs 80 tot 120 euro. Het Overleg Zeeuwse Gemeenten (OZO) vermoedt dat dit aan de aard van Zeeland ligt. Er is een bureau ingeschakeld om dat uit te zoeken.

Hebben de Zeeuwse gemeente de allergrootste tekorten op zorg en inkomen?

Nee, dat niet. Middelburg is een uitschieter. Toch moeten ze allemaal behoorlijk wat bijleggen en dat wijkt wel af van het landelijke beeld. Van de Zeeuwse gemeenten heeft 70 procent een beroep gedaan op een speciaal steunfonds voor gemeenten, landelijk was dit 23 procent. Dit jaar verwachten 9 van de 13 Zeeuwse gemeenten een tekort op zorg en inkomen (het sociaal domein). In totaal neemt het verwachte tekort in Zeeland toe van 21 miljoen euro tot 37 miljoen euro. Die stijging komt overigens geheel voor rekening van Vlissingen.

  1. Het is een kwestie van tijd of we staan in de Zeeuwse polders oog in oog met een wolf
    PREMIUM
    COLUMN MAIKEL HARTE

    Het is een kwestie van tijd of we staan in de Zeeuwse polders oog in oog met een wolf

    Heerlijk, er komt steeds meer ander nieuws dan corona op de voorprogramma’s en in de journaals. Deze week was de wolf groot nieuws, want de wolf rukt op en dat zorgt voor paniek. De wolf werd een jaar of vijf geleden voor het eerst weer in het noorden gezien, maar via de Veluwe is hij afgezakt naar het zuiden en inmiddels heeft hij zich in Brabant tegoed gedaan aan de schapen van een hobbyboer. Het beest was de Maas overgezwommen. Hij had zich verder vergrepen aan een veulentje en hij was ‘s ochtends om half zes gesignaleerd in het centrum van Heusden. Het is een kwestie van tijd of we staan in de Zeeuwse polders oog in oog met een wolf: Is het niet vanuit Brabant dan is het wel via België.