Volledig scherm
De binnenstad van Goes. © Marcelle Davidse

Waar kun je goed winkelen in Zeeland en waar niet?

MIDDELBURG - Wat is een winkelgebied met mogelijkheden en waar hebben winkels het moeilijk? Op die twee vragen wil de provincie Zeeland antwoord hebben. 

Het is geen geheim dat sommige winkelstraten het moeilijk hebben. Panden staan lange tijd leeg of ze wisselen heel vaak van eigenaar.  Een lege winkelstraat nodigt niet uit om te gaan shoppen. Indirect heeft dat invloed op het héle winkelcentrum.

Niet alleen gemeenten maken zich zorgen, ook de provincie ziet de langdurige leegstand met lede ogen aan. Vooral de langdurige leegstand - drie jaar of langer - is een probleem in Zeeland. Dat percentage schommelt al jaren rond de vijf procent. De Zeeuwse overheden verwachten niet dat het de komende jaren wél zal lukken om die lege panden vol te krijgen met winkel(tje)s.

Met behulp van pintransacties, gegevens van mobiele providers en winkelgedrag (hoe lopen mensen door de stad) hoopt de provincie een analyse te kunnen maken van sterke en zwakke winkelgebieden in Zeeland. Gedeputeerde Staten hopen zo gemeenten te kunnen helpen met hun detailhandelsbeleid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement