Mark Harbers (VVD) heeft zojuist geopperd om het Grevelingenmeer te schrappen als Natura2000-gebied. Jesse Klaver (links) kan het bijna niet geloven.
Volledig scherm
Mark Harbers (VVD) heeft zojuist geopperd om het Grevelingenmeer te schrappen als Natura2000-gebied. Jesse Klaver (links) kan het bijna niet geloven. © ANP

VVD in Tweede Kamer: Schrap Grevelingenmeer als beschermd natuurgebied

DEN HAAG - Het Grevelingenmeer is bij uitstek het natuurgebied dat zonder beschermde status kan. Daar is de waterkwaliteit nu immers al niet goed, en werken de regels alleen maar beperkend bij het gezonder maken van het gebied. Dat vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer discussieert vandaag over de maatregelen die het kabinet wil nemen om de uitstoot van stikstof terug te brengen. Eén ervan is het mogelijk schrappen van natuurgebieden. Op die manier hoeven er minder ingrijpende maatregelen te worden genomen. Concrete namen van natuurgebieden gaf het kabinet nog niet.

Knoop

Tijdens het debat noemde CDA-Kamerlid Jaco Geurts Wierdense Veld in Overijssel als natuurgebied dat geslachtofferd kan worden. Even later voegde VVD’er Mark Harbers - daartoe uitgedaagd door GroenLinks-leider Jesse Klaver - er een potentieel ‘slachtoffer’ aan toe: het Grevelingenmeer. ,,Daar wordt nu gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit. Maar de mogelijkheden daartoe zijn beperkt, omdat er daardoor beschermde plantjes op het land kunnen verdwijnen. Daar zit dus een knoop waar je niet uitkomt. Laat daar dan de beschermde status los en verbeter alsnog de waterkwaliteit. En maak daarvoor in de plaats eventueel een natuurgebied op een andere plek robuuster.” 

Klaver zei daarop ‘het bijna niet te kunnen geloven'. Juist rond de Grevelingen kunnen de gevolgen van zo'n wijziging groot zijn, gaf hij aan. ,,Als je natuur onbeschermd maakt, wordt de kwaliteit alleen maar slechter. En dat maakt de weg vrij voor projectontwikkelaars om in de omgeving aan de slag te gaan met allerlei plannen. Die kun je dan maar moeilijk tegenhouden, want er ligt toch alleen maar slechte natuur in de buurt.”

Overigens is het maar de vraag of het schrappen van natuurgebieden mogelijk is. Het gaat om zogenaamde Natura2000-gebieden, die zijn aangewezen aan de hand van Europese regels. Het is dan ook aan ‘Brussel’ om Nederland eventueel toestemming te geven voor wijzigingen van die aanpak.

Het debat is nog steeds bezig en hier te volgen.