Uiterlijk 15 mei wordt bepaald wanneer strandhuisjes gebruikt mogen worden.
Volledig scherm
Uiterlijk 15 mei wordt bepaald wanneer strandhuisjes gebruikt mogen worden. © Jeffrey Kutterink

VRZ geeft recreatiesector meer ruimte: hotels en B&B’s mogen 15 mei weer helemaal open

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft de recreatiesector weer wat meer lucht gegeven. Vanaf nu zijn alle individuele sanitaire voorzieningen weer toegestaan, denk aan een chemisch toilet. Dit geldt voor alle typen verblijven.

Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven gesloten. Dit is een maatregel van het kabinet

De Veiligheidsregio heeft vandaag een stappenplan vastgesteld na overleg met de burgemeesters, de GGD en de toerismesector. Bij elke stap geldt het voorbehoud dat de zorg niet te zwaar belast wordt. Sinds 1 mei mocht 15 procent van de toeristische slaapplaatsen verhuurd. Uit de registratie blijkt dat van de slaapplaatsen slechts enkele procenten bezet is. Voor vooral kleinere ondernemers is het nu lastig om slaapplaatsen te verhuren.  

De stappen zijn:
- 15 mei:  50 procent van het aantal toeristische slaapplaatsen mag verhuurd worden. Voor particuliere verhuur, hotels, pensions en B&B’s geldt zelfs geen enkele beperking meer. De huidige restrictie in het gebruik van tweede woningen (alleen eigenaar en gezin) vervallen.
- 29 mei: verdere versoepeling van de verhuurmogelijkheden van het aantal slaapplaatsen (75 procent),  als de druk op de zorgcapaciteit acceptabel blijft. 
- 1 juni: uiterlijk 1 juni mogen strandcabines/-hokjes weer worden gebruikt. Uiterlijk 15 mei wordt een datum bepaald.

Voorzitter Jan Lonink zegt dat de VRZ steeds de balans zoekt tussen wat de zorg aankan in Zeeland en de ruimte voor het toerisme. ,,Het blijft van belang dat we alert blijven. Met het registratiesysteem kan de bezetting Zeeland breed gemonitord worden.”