Volledig scherm
© Thinkstock

Vrijspraak voor verdachten hotelseks in Middelburg; hof wijst eis tot smartengeld af

DEN BOSCH  - Een verrassend vonnis van het gerechtshof in Den Bosch in de vermeende gijzelings- en verkrachtingszaak in een hotel in Middelburg in 2017. Een meisje rende toen in paniek en geheel ontkleed de straat op. Alle drie de verdachten zijn vrijgesproken. De eis tot smartengeld van het slachtoffer is afgewezen.

De zaak kreeg veel aandacht omdat de nu 22-jarige vrouw in de nacht van 7 op 8 juni 2017 naakt het centrum van Middelburg in holde. Ze zou in het hotel slachtoffer zijn geworden van vrijheidsberoving en misbruik met geweld.

Twee weken geleden werd tegen de Middelburgse hoofdverdachte A. M. (22) 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk geëist. Tegen de medeverdachten A. G. (22), uit Oost-Souburg en de destijds 15-jarige D. R. uit Middelburg werd 12 maanden waarvan 4 voorwaardelijk gevorderd. Het slachtoffer had 10.000 euro immateriële schadevergoeding gevraagd. De strafeis tegen de hoofdverdachte was lager dan het eerdere vonnis van de rechtbank in Middelburg in 2018.

De verdachten hadden hoger beroep aangetekend omdat ze vinden dat ze ten onrechte zijn veroordeeld. Wat er is gebeurd, was volgens hen helemaal vrijwillig.

De drie jongens waren in de hotelkamer. M. nodigde het meisje uit, met wie hij al eerder seks had gehad. Er werden (erotische) spelletjes gespeeld, ze blowden en dronken. Volgens het slachtoffer zou M. haar ineens geslagen en ruw verkracht hebben.

Het hof oordeelt echter dat ‘zowel de aangeefster als de drie verdachten waarheden en onwaarheden hebben verteld’. De paniek bij het slachtoffer zal ongetwijfeld oprecht zijn geweest, meent het beroepscollege, maar haar verwondingen waren minder zwaar dan op basis van het veronderstelde geweld aannemelijk zou zijn geweest.

Daar komt bij dat de hoofdverdachte en de jonge vrouw al eerder seks met elkaar hadden gehad in het bijzijn van anderen. Er is onvoldoende wettig en overtuigend bewijs tegen de verdachten, aldus het gerechtshof.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement