Volledig scherm
© Thinkstock

Vrijspraak voor Goese scoutingleider die kinderen brandmerkte - Openbaar Ministerie in hoger beroep

GOES - De 23-jarige scoutingleider M.B. uit Goes, die tijdens een zomerkamp drie kinderen brandmerkte, is donderdag vrijgesproken door de rechtbank in Middelburg. De rechter acht niet bewezen dat de man dat met opzet heeft gedaan of had moeten weten dat de kinderen gewond zouden raken, zoals hem in de aanklacht door het Openbaar Ministerie (OM) werd verweten. Het OM gaat in hoger beroep.

Rechter Gerard Nomes benadrukte dat de verdachte 'met grote onachtzaamheid heeft gehandeld' en dus wel degelijk schuld heeft. Maar het OM blijkt te hoog te hebben ingezet: die sprak van mishandeling en verweet de verdachte daarmee op z'n minst dat hij had moeten weten dat er 'een aanmerkelijke kans was dat de kinderen brandwonden zouden oplopen'. De officier van justitie liet tijdens de behandeling van de zaak zelfs doorschemeren volledige opzet niet uit te sluiten, omdat de verdachte het aan de stok zou hebben gehad met één van de slachtoffers.

Poll

Vrijspraak scoutingleider is onbegrijpelijk

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
1365 stemmen

Zomerkamp

Op die bewuste dag, augustus vorig jaar, verwondde B. tijdens een scoutingkamp drie kinderen van 11, 11 en 13 jaar oud. Hij was toen leider van een zomerkamp van scoutingroep Frans Naerebout uit Goes. Volgens traditie worden tijdens zo'n kamp kinderen ontgroend, waarna ze zich een echte 'zeeverkenner' mogen noemen. Tijdens dat ritueel krijgen de scouts een brandijzer met inkt tegen hun rug gedrukt, waardoor ze 'gestempeld' worden. Er komt ook vuur aan te pas om het echt te laten lijken, maar uiteraard wordt het ijzer normaal gesproken niet warm gemaakt.

Bij de drie kinderen bleek het ijzer echter gloeiend heet, waardoor ze brandwonden opliepen. B. heeft steeds ontkend dat hij dat doorhad. Overigens kregen de kinderen pas na dagen medische hulp. Twee van hen hebben sindsdien de letters FN (de initialen van Frans Naerebout) op hun rug staan. Pas als ze volwassen zijn, kan daar door middel van plastische chirurgie mogelijk iets aan gedaan worden.

Te hoog

De officier van justitie eiste eerder zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk tegen B. Daarmee zette het OM te hoog in, blijkt nu. Want volgens de rechtbank 'is niet gebleken dat B. de kinderen een lesje wilde leren, of dat er sprake was van een vooropgezet plan om hen te verwonden'. Ook de vraag of de verdachte had moeten weten dat er 'een aanmerkelijke kans was dat de kinderen brandwonden zouden oplopen' kan volgens de rechtbank niet bewezen worden. Duidelijk is dat B. het ijzer door het vuur heeft gehaald, maar ook heeft 'gecontroleerd'  of dat niet te warm was door het vlakbij zijn arm te houden. Dat is niet goed gegaan, oordeelt de rechtbank, en dus is de verdachte 'onzorgvuldig en uiterst onachtzaam' geweest. Maar die mildere vorm van schuld stond niet in de aanklacht van het OM. Had het OM de verdachte (ook) 'zwaar lichamelijk letsel door schuld' ten laste gelegd, dan zou er wel gestraft zijn, liet de rechter doorschemeren. 

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak, liet een woordvoerster al snel weten. Het OM noemt de vrijspraak 'onbegrijpelijk' en meent dat er wel degelijk opzet in het spel was.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement