Volledig scherm
Schuimalg op de Oosterschelde in juni. © Ton van den Nouweland

Vrees voor massale mosselsterfte door schuimalg in Oosterschelde wordt bewaarheid

ZIERIKZEE - Waar mosselvissers in juni al bang voor waren, is realiteit geworden. Niet alleen oostelijk van de Zeelandbrug heeft de schuimalg bijna alle mosselen verstikt. Ook op de westelijke percelen zijn er gebieden met grote sterfte.

,,Nu, een aantal maanden verder, weten we dat het écht erg is geweest”, aldus voorzitter Jan Schot van de Zierikzeese visserijvereniging Helpt Elkander. Het gevolg is dat ook voor volgend jaar de voorraad op de Oosterschelde is gedecimeerd. ,,Een heel grote tegenvaller voor de mosselkwekers", zei Schot zaterdag in zijn openingstoespraak van de Havendagen.

De schuimalg (officiële naam Phaeocystus) leeft in het water en vormt aan het eind van de bloei, wanneer de algen weer afsterven, schuim op het water. Het opbloeien en weer afsterven van de alg in het voorjaar is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Dat gebeurt in de periode dat de mosselen voortplanten en daardoor zwak zijn. Het afstervende plankton dat naar de bodem zakt kan er toe leiden dat daar mosselen dood gaan. Dit jaar was er uitzonderlijk veel algenbloei. Nu is bekend  wat hiervan de gevolgen zijn geweest voor de mosselkwekers.

De eerste berichten over het gevallen mosselzaad op de bodem van de Waddenzee zijn ook nog niet hoopgevend. In september wordt opnieuw gezocht naar zaad. De kwekers hebben hun hoop nu in eerste instantie gevestigd op de beschikbare oogstvoorraad in de Waddenzee. Die staat er volgens Schot goed voor, net als de hoeveelheid hangcultuur mosselen.

Zorgen zijn er bij de vissers uit Zierikzee ook over het opspuiten van de Roggeplaat, gelegen in de noordwestelijke hoek van de Oosterschelde. Rijkswaterstaat begint dit najaar met de werkzaamheden. De mosselvissers zijn bang dat de omliggende mosselpercelen last zullen hebben van het aanbrengen van zand op de afkalvende plaat. Onderhandelingen over een compensatieregeling voor de verwachte schade liepen op niets uit. Schot: ,,We moeten maar hopen dat aannemer Boskalis zijn reputatie niet op het spel zet en het zeer zorgvuldig doet.”

Schot herinnerde aan de recente uitspraak van de nieuwe voorzitter Edie Engels van de producentenorganisatie mosselcultuur, ‘dat de sector in staat is mee te bewegen in een snel veranderende wereld'. ,,En zoals er al vanaf de zeventiende eeuw mosselkweek is, zal die er ook in de toekomst zijn.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement