Volledig scherm
Familie van Gils voor hun recreatiewoning op vakantiepark Groote Duynen in Kamperland. © Ernesta Verburg

Vraag naar recreatiewoningen blijft groot

DOMBURG  - De vraag naar vakantiewoningen aan de Zeeuwse kust is groter dan het aanbod, ondanks de realisatie van nieuwe projecten. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in haar jaarlijkse rapportage. 

De duurste vierkante meters woongenot van Nederland vind je niet alleen in 't Gooi, aan de lommerrijke lanen van Bloemendaal of aan de Amsterdamse grachtengordel. Voor een plekje aan de Zeeuwse kust zijn mensen ook bereid fors te betalen.

Wisse Vastgoed bijvoorbeeld zit in Domburg en bemiddelt bij de verkoop van onder meer recreatiewoningen. De vraag is groter dan het aanbod en groeit nog steeds, merken ze bij deze makelaar.  Een vakantiehuis is meestal binnen enkele weken van eigenaar gewisseld. Op Walcheren is Domburg 'hot', met Oostkapelle en Zoutelande als runners up. Duitsers en Nederlanders vormen hier de grootste groep kopers. Belgen hebben een voorkeur voor Zeeuws-Vlaanderen. 

 De prijzen aan de kust zijn hoog en stijgen nog steeds. De vierkantemeterprijs woonoppervlak ligt op toplocaties (ver) boven de vierduizend euro. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn in Zeeland op de vakantieparken 38.241 slaapplaatsen, waarvan 11.176 in Zeeuws-Vlaanderen. Dat komt naar schatting neer op zo'n 8.000 woningen, verdeeld over ruim 200 grotere en kleinere locaties. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen zijn er, door nieuwe en vernieuwde parken langs de kust, slaapplaatsen bijgekomen.